znvr-logo-2021

Ruiterfitness

Groepstraining ruiterfitness

Wil jij ontspannen op je paard zitten, een betere ruiter worden en je paard meer in balans krijgen? Dan kan het trainen van je ruiterfitheid een uitkomst zijn. Bij ruiterfitness leer je de juiste spieren op de goede manier aan te spannen en wordt je sterker. Door te trainen naast het paard kom je beter in harmonie met je paard.

Wat is ‘Ruitervitaal’?

Ruiterfitness en Ruitervitaliteit

In de paardensport is in toenemende mate vraag naar ruitervitaliteit. Hoe fitter jij als ruiter bent, hoe beter je in balans op je paard kunt zitten en hoe minder kans op blessures bij ruiter en bij paard. Maar wat is dan precies ‘Ruitervitaal’ zijn? En wat wordt verstaan onder ruitervitaliteit?

Paardrijden in de zwangerschap

Zwangere ruiter te paard afbeelding ten behoeve van artikel van zorgnetwerk voor ruiters

Wanneer je met enige regelmaat wetenschappelijke onderzoeken leest moet het je al wel zijn opgevallen. Er zijn maar heel weinig onderzoeken gericht op sportende vrouwen. In de paardensport zien we wel weer iets meer onderzoeken op vrouwen gericht, maar dat komt omdat er minder mannen zijn die paardrijden. Onderzoek over ruiters met een zwangerschap is helemaal schaars. Dit terwijl (top)sport best veel invloed kan hebben op je zwangerschap.

Dispensaties in de paardensport

Afbeelding van aangepaste teugel

Wat kan en mag je als ruiter gebruiken als hulpmiddel of aanpassing om te kunnen (blijven) rijden? Lees hier meer over dispensaties in de paardensport!

Franklin Methode Equestrian

Franklin methode paardrijden

In recent onderzoek voor de Bachelor thesis van Ceras Kramer is onderzoek gedaan naar pijnklachten bij ruiters en de invloed van de Franklin methode hierop. De Franklin methode is een methode van houding- en zittraining die gebruikmaakt van positieve gedachten, visualisaties en voorwerpen (dé ballen en banden) om jou als ruiter bewust te maken van je lichaam en beweging. Om iets te kunnen veranderen moet je eerst voelen wat je wilt veranderen.

Basisopleiding: Ruiter Revalidatie opleiding

Ruiter Revalidatie opleiding ZNVR

Paardrijden is een complexe puzzel. Dus laten we het vooral hebben over de ‘paardensport’. De paardensport vraagt veel van de ruiter. Het paard verwacht van de ruiter meer dan voldoende lenigheid, een functionele vormspanning, een uitmuntende balans, een feilloze fijne motoriek, een gecontroleerde reactiesnelheid en een soepele coördinatie.  De opleiding Ruiterrevalidatie geeft je praktische handvaten om je ruiters nog beter te begeleiden!

Aangepaste teugels

Afbeelding van aangepaste teugel

Wist je dat de paardensport een van de weinige sporten is waar je ook met lichamelijk beperkingen kunt meedoen tot op hoog niveau? Met behulp van kleine aanpassingen (dispensaties) mag je, na een classificatiekeuring bij de KNHS, zelfs deelnemen aan reguliere wedstrijden. Een van de vaker gebruikte hulpmiddelen is een ‘Aangepaste teugel’.

Wanneer heb je een dierfysiotherapeut nodig?

Dierfysiotherapeut Jovanca

Heb jij een dierfysiotherapeut nodig? Binnen ons netwerk zijn fysiotherapeuten te vinden die zich hebben gespecialiseerd in de paardensport. Zij moeten hiervoor ook een opleiding volgen. Wanneer je echt dieren wilt behandelen moet je de opleiding tot dierfysiotherapeut volgen. Zowel bij mensen als dieren behandel je de gewrichten, zenuwen, banden, pezen etc.

Dressuurmatig Grondwerk

Er zijn eindeloos veel manieren om met je paard te werken en te gymnastiseren. Een variatie in grondwerk die steeds meer populariteit kweekt is het dressuurmatig grondwerk. Hiermee maak je het paard onbelast sterker en rechter. In deze blog nemen we je mee in de beginselen van dressuurmatig grondwerk en laten we zien hoe jij kan beginnen. 

Beter leren doorzitten

Billen in het zadel! Rug recht! Volg je paard! Herken je deze uitspraken van jouw instructeur? Doorzitten is niet echt een makkelijke opgave voor veel ruiters. Veel ruiters hebben last van hun rug of heupen in het paardrijden en hebben moeite met het verbeteren van hun houding en hun zit. Bij het ZorgNetwerk Voor Ruiters vind je (zorg-)professionals die zich bezighouden met het verbeteren van ruiters. Meer weten? Lees deze blog

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vraag een resetlink aan via beheer@znvr.nl.