znvr-logo-2021

Blessures door overbelasting tijdens paardrijden? 

Heb jij ooit last van pijn, stijfheid of andere lichamelijk klachten tijdens het paardrijden? Dan ben je niet alleen. Veel ruiters hebben last van klachten of blessures vanwege het paardrijden. Vierdejaars fysiotherapie student Robin van den Heuvel heeft onderzoek gedaan naar overbelastingsblessures en klachten bij ruiters. 

Wat zijn overbelastingsklachten- of blessures?

Overbelastingblessures zijn meestal gebaseerd op het concept van een blessure die optreedt bij afwezigheid van een enkele, aanwijsbare traumatische oorzaak. Niet alleen overmatige belasting en onvoldoende herstel, maar ook onvoldoende voorbereiding kan het blessurerisico verhogen door sporters bloot te stellen aan relatief grote veranderingen of pieken. Overbelastingsblessures zijn verantwoordelijk voor het merendeel van de blessures die optreden bij sporten met lange trainingssessies en monotone routines, maar ook bij technische sporten waarbij bepaalde bewegingen vaak worden herhaald.    

De invloed van lichamelijke klachten bij ruiters

Lichamelijke klachten kunnen veel invloed hebben op het paardrijden en het geven van hulpen. Overbelaste spieren, onvoldoende stabiliteit, te korte spieren en of hoge spanning in de spieren, al deze klachten kunnen zorgen voor pijn enlichamelijk ongemak. Omdat je met paardrijden heel het lichaam gebruikt kunnen de kleinste klachten al zorgen voor een vermindering in de kwaliteit van de hulpen. Overbelasting en pijn klachten kunnen ook invloed hebben op de zit van de ruiter en het reactievermogen. Wanneer de klachten invloed hebben op de kracht, reactietijd, balans en het uithoudingvermogen heeft dit gevolgen voor de kwaliteit van het rijden en de ontwikkeling van de ruiter en het paard.

Blessures door overbelasting bij ruiters

Student fysiotherapie Robin heeft tijdens haar bachelor onderzoek uitgezocht hoeveel ruiters last hebben van blessures door overbelasting. Door middel van online vragenlijsten met verschillende vragen heeft ze haar onderzoek gedaan. Ze heeft vragen gesteld over de soort klachten, zijn gesteld over de locatie van de klachten en de ernst van blessures door overbelasting tijdens het afgelopen jaar.

Cirkeldiagram over soorten klachten die bij overbelasting bij ruiters voorkomen
Figuur met cirkeldiagram over overbelastingsklachten bij ruiters door R. van den Heuvel (2024) in opdracht van het ZorgNetwerk Voor Ruiters
Cirkeldiagram over soorten klachten die bij overbelasting bij ruiters voorkomen
Figuur met cirkeldiagram over soorten overbelastingsklachten bij ruiters door R. van den Heuvel (2024) in opdracht van het ZorgNetwerk Voor Ruiters

Van de 181 deelnemende ruiters, heeft 42% het afgelopen jaar klachten ervaren door overbelasting. De meest voorkomende klacht was pijn, met 76% van de ruiters die dit ervaarden, gevolgd door stijfheid (51%) en instabiliteit (16%). Vooral klachten aan de lage rug (50%) kwamen veel veel voor. Dit werd direct gevolgd door heupklachten (34%) en klachten aan het bekken/SI-gewricht (37%). Andere lichaamsgebieden waren vooral de schouders, nek, knie, benen en billen.

Gemiddeld gaven de ruiters hun klachten een cijfer 6 op een schaal van 0-10. De meeste ruiters gaven aan al 6 maanden of langer last te hebben van hun klachten. (van den Heuvel, 2023) 

Wat kun je zelf doen bij lichamelijke klachten of blessures door overbelasting bij het paardrijden?

Ben jij een van de ruiters die klachten ervaart tijdens het rijden en wil je hier graag mee geholpen worden? In 2023 heeft Ceras Kramer een onderzoek gedaan naar de Franklin methode en het effect daarvan op pijnklachten bij ruiters. Ook heeft Iris van de Pas een onderzoek gedaan naar ruiters met rugklachten en het effect van een (online) trainingsprogramma.

Lees anders ook eens de onderstaande artikelen over:

Om te kijken of er een manier is om overbelastingsklachten te voorkomen bij ruiters moet er wel nog meer onderzoek gedaan worden. Zo moet er nog onderzoek gedaan worden naar de oorzaken van klachten, eventuele preventieve maatregelen en oefenprogramma’s voor ruiters.

Voor meer informatie over de oorzaken en (preventieve) behandelingen voor klachten kun je op onze zorgzoeker alle geregistreerde zorgverleners vinden die gespecialiseerd zijn in het helpen van de ruiter naast het paard. Hier vind je iedereen die jou kan helpen bij het verminderen of oplossen van overbelastingsklachten zodat je weer optimaal kunt genieten van de sport. 

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in:

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vraag een resetlink aan via beheer@znvr.nl.