znvr-logo-2021

Ademtherapie voor Ruiters

Herken jij je hierin? Je voelt je gejaagd, houdt je adem in tijdens het paardrijden, ervaart spanning of hebt het idee niet helemaal lekker in je lijf te zitten. Ademhalingstherapie, ademwerk of ademtherapie is een behandelmethode die zich richt op goed en bewust ademhalen. Iets wat jij als ruiter misschien wel kan gebruiken!

Wat is ademtherapie?

Er kunnen diverse redenen zijn waarom je klachten kunt ervaren bij het ademhalen. Ademtherapie is een behandelvorm die ingezet kan worden door een geregistreerd longfysiotherapeut, een oefentherapeut met expertise op het gebied van longen of door bijvoorbeeld een ademtherapeut. Er zijn ook ruitervitaal coaches die kennis van ademhaling hebben. Neem anders eens een kijkje op de zorgzoeker. Hier vind je al onze (zorg-)professionals terug!

Een goede ademhaling kan ondersteunen in je herstel, omdat ademhaling van belang is voor de gaswisseling. Met behulp van ademtherapie kun je ook invloed uitoefenen op spierspanning. Het op de juiste manier inzetten van je ademhaling helpt als je kracht wilt zetten als je iets wilt tillen, maar ook om te ontspannen op de momenten dat je dat nodig hebt. Een niet-correcte ademhaling kan zorgen voor vermoeidheidsklachten.

Waarom is het goed om bewust adem te halen?

Waarom is het goed om bewust adem te halen?

Bewust ademen vanuit je buik helpt om je lichaam tot rust te brengen en heeft invloed op het stresshormoon cortisol. Een ontregelde ademhaling (ook wel disfunctioneel ademhalen genoemd) kan veel verschillende klachten met zich meebrengen zoals buikpijn, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en druk op de borst. Disfunctioneel ademhalen is niet direct gevaarlijk voor je, maar je kunt er wel behoorlijk wat vervelende klachten van krijgen.

Wat is een goede ademhaling?

Elk lichaam is anders. Elke klacht is anders. Er is dus niet één antwoord op wat de beste ademhaling is. Wat je wel kunt onthouden is dat bij het inademen je buik bol moet worden en bij het uitademen je buik weer terug moet veren. In rust kan een gezond mens rustig 10 seconden doen over een ademteug, maar de meeste mensen ademen veel vaker dan dat.

Ademtherapie voor Rutiers

Trainen van je ademhaling klinkt een beetje gek, maar het kan heel zinvol zijn voor diverse klachten. Er zijn binnen de ademhalingstraining veel variaties en mogelijkheden, maatwerk is dus echt van belang! 

Ademtherapie bij spanning- en angstklachten

Uit onderzoek komt naar voren dat ademwerk gericht op ontspanning kan helpen om invloed uit te oefenen op het deel van je zenuwstelsel wat onderbewust zorgt dat je in de Flight-or-Fight respons staat. Je kunt met ademhaling zorgen dat je zenuwstelsel het signaal krijgt dat alles veilig is. Hierdoor gaan je lichaam, gedachten en emoties ook een ontspannen manier reageren. Bijkomend voordeel is dat je in het ‘nu’ zit. In de mindfulness wordt ook veel gebruik gemaakt van ademwerk. 

Bij een depressie, spanning- en angstklachten werkt een ademtherapeut regelmatig samen met een psychosomatisch fysiotherapeut, psycholoog of POH. 

Ademtherapie bij problemen aan de bekkenbodem

Bekkenklachten en problemen met de ademhaling komen vaak samen voor. Als je bekkenklachten hebt, dan kan het dus soms heel zinvol zijn om aan de slag te gaan met je ademhaling. Bijna altijd is de ademtherapie dan een aanvulling op de therapie bij de bekkenfysiotherapeut.

Bij bekkenproblemen werkt een ademtherapeut altijd samen met een geregistreerd bekkenfysiotherapeut .

Ademtherapie in de zwangerschap

 Benauwdheidsklachten en ademklachten komen bij meer dan de helft van de zwangeren voor. Als je klachten ervaart, dan is het zinvol om aan de slag te gaan met je ademhaling. Ook in voorbereiding op de bevalling kan het volgen van een ademcursus of behandelingen bij een gespecialiseerd longfysiotherapeut zinvol zijn. Bekkenpijn in je zwangerschap kan gerelateerd zijn aan ademproblematiek

Bij een zwangerschap werkt een ademtherapeut vaak samen met een geregistreerd bekkenfysiotherapeut of je verloskundige.

Dit artikel is gebaseerd en in overleg aangepast naar aanleiding van een blog op de website van Fysio in Stiphout.

Afbeelding van longen gemaakt door Sophie Delemarre van Delemarre Hippische Zorg | Fysio in Stiphout ten behoeve van de blog over onder andere paardrijden met astma en de blog over ademtherapie
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in:

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vraag een resetlink aan via beheer@znvr.nl.