Ruitertraining voor de Jonge Ruiter

Deze gastblog is geschreven door Fysiotherapeute Nynke van der Linden. Nynke heeft een eigen fysiotherapiepraktijk (Fysio van der Linden) en is bekend van Ruitertraining voor de Jonge Ruiter.

Kinderen groeien snel en dit gaat niet altijd symmetrisch. Als kinderen dan gaan paardrijden, kunnen ze scheef gaan zitten op hun pony en gemakkelijk verkeerde bewegingen en een verkeerde zit aanleren.

Het is van groot belang dat we deze problemen vroeg aanpakken. Dat is belangrijk voor het kind, voor de pony en ook voor het verloop van de paardrijcarrière.

Train de jonge ruiter

Het trainen van jonge ruiters helpt om al in een vroeg stadium een goede houding aan te nemen. Dit is maatwerk, want elk kind en elke leeftijd is anders. Ieder kind neemt op een andere manier informatie op en verwerkt deze op zijn of haar eigen manier. En daar speelt ook nog het moment van de dag mee mee. Bij kinderen is dit nog meer het geval dan bij volwassenen.

Kinderen zijn vaak wel toegankelijker dan volwassenen. Ze hebben vaak nog geen ingesleten (denk)patronen, dus daar kun je als begeleider supergoed mee werken, zeker als dat in een vroeg stadium al begint. 

Desondanks er zijn ook valkuilen. Dat ziet Nynke van der Linden van ruitertraining voor de jonge ruiter vaak gebeuren in de paardrijlessen. Een aanwijzing van een instructeur wordt soms vele malen herhaald, terwijl er bij het kind eigenlijk niets gebeurt. Vaak heeft het kind heeft geen idee waar de instructeur aan werkt en doet maar wat. Of er wordt teveel informatie per keer gegeven, waardoor het gewoon niet binnen komt.

Een voorbeeld van een meisje van 10 die de steeds de opdracht kreeg ‘Doe je schouders naar achter’. Toen ik haar vroeg waar haar schouders zaten, wees ze naar haar ellebogen.

Of het meisje van 16 dat haar heupen moest draaien. Het meisje had geen idee welk deel ze in moet draaien en hoe ze dat voor elkaar moet gaan krijgen.

Nynke verteld: “Ikzelf werk het liefst samen met de instructeurs. Zij hebben de expertise om de juiste techniek van het paardrijden over te brengen en dat kan ik dan perfect aanvullen met mijn vakgebied als kinderfysiotherapeut, namelijk houdingsproblematiek. Zo kunnen we samen werken aan het verbeteren van de ruiter.

Nynke heeft tijdens behandelingen veel contact met instructeurs. Ze overlegt dan met instructeurs waar ze aan werkt met de ruiter en de instructeur kan het dan meenemen in de lessen. Op deze manier wordt er samen gewerkt aan het beste resultaat.

Hoe pakt Nynke de training van de jonge ruiter aan?

  • Stap voor stap werk ik samen met de jonge ruiter aan de houding. Eerst door kinderfysiotherapeutisch onderzoek te doen en de mobiliteitsproblematiek en/of spierdysbalans op te heffen
  • Daarna leer ik het kind kennis over het eigen lichaam
  • Kinderen krijgen oefeningen om naast de pony te doen en leren om hun lichaamsgevoel aan te zetten. Ik bedoel hiermee dat ze daadwerkelijk voelen wat recht is en wat scheef. Dan leg ik ze uit hoe ze dit allemaal kunnen integreren op de pony/paard
  • Daarna is het tijd om dit in de praktijk te gaan oefenen tijdens het paardrijden

Wat zijn typische hulpvragen van jonge ruiters?

Nynke verteld dat de hulpvragen van de ruiters die zij begeleid heel divers zijn. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Ik kan niet goed doorzitten
  • Ik zit naar voren
  • Ik heb pijn in mijn been tijdens het rijden
  • Mijn schouderbinnenwaarts lukt niet
  • Ik kan wissels niet springen
  • Mijn travers gaat links wel en rechts niet

De hulpvragen en problemen van jonge ruiters liggen meestal niet bij het paard maar juist vaak bij de ruiter. Nynke vertelt: “Samen met de Jonge Ruiter pluis ik de hulpvraag helemaal uit en maak een aangepast oefenprogramma voor de kinderen. Ze weten dan precies waar ze mee bezig zijn en gaan hier in hele kleine behapbare stapjes aan werken.” Ze sluit af met: “Op deze manier krijgt de Jonge Ruiter succeservaring en zal hij/zij met plezier blijven trainen en het maximale resultaat uit hun paardrijcarrière te halen.“.

Eigenlijk zijn deze problemen niet heel anders dan waar volwassen ruiters mee komen. Alleen zeker bij jongere kinderen is de aanpak anders, waardoor het soms nodig is om hulp te krijgen van een kinderfysiotherapeut. Kinderfysiotherapeuten hebben een master afgerond en hebben veel verstand van de ontwikkeling van kinderen.

Meer weten over Nynke van der Linden van Ruitertraining voor de Jonge Ruiter en Fysio van der Linden?

Nynke van der Linden is Kinderfysiotherapeut, kinderbekkenfysiotherapeut en Sensorische Intergratie therapeut. Daarnaast is zij een Franklin Bal Trainer en helpt zij graag jonge ruiters vanaf 6 jaar de basis goed te leggen en te houden.

Afbeelding van Nynke van der Linden aan het werk met een jonge ruiter in de praktijk.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vraag een resetlink aan via beheer@znvr.nl.