znvr-logo-2021

Wat is een ruiterfysiotherapeut?

Ruiterfysiotherapeuten zijn humaan fysiotherapeuten die affiniteit hebben met de ruitersport. Zij hebben zich verder verdiept in wat het lichaam van een ruiter moet kunnen, waar de meeste blessures en klachten voorkomen, en hoe dit effectief te kunnen behandelen en/of trainen. Benieuwd naar wat een ruiterfysiotherapeut is? Francis Gommans legt het uit!

Een ruiterfysiotherapeut is in de basis altijd een HBO-afgestudeerd fysiotherapeut. De meeste fysiotherapeuten doen daarna nog een specialistische opleiding zoals Master Manueel Therapeut, Master Kinderfysiotherapeut, Master Bekkenbodemfysiotherapeut, Master Sportfysiotherapeut of een van vele andere specialisme binnen de fysiotherapie.

Daarnaast zijn fysiotherapeut verplicht om zich gedurende hun gehele carrière bij te scholen en na te scholen. Zo zijn er vervolgcursussen in bijvoorbeeld taping, dry needling, echografie of in bijvoorbeeld een gewricht of een sport. Ook kunnen fysiotherapeuten zich verder verdiepen in de ruitersport. Is jouw fysiotherapeut daarin gespecialiseerd, dan noemen we ze een ruiterfysiotherapeut. 

Kan elke fysiotherapeut ruiters behandelen?

Voor een fysiotherapeut die verder geen achtergrond heeft in paarden en/of paardensport is het soms moeilijk voor te stellen wat van een ruiterlichaam verlangd wordt. De paardensport is geen standaard onderdeel van de opleiding tot algemeen fysiotherapeut namelijk.

Het geven van adviezen over stijgbeugellengte, type stijgbeugel, ligging van de kniewrongen of specifieke spiertraining van bij paardrijden belangrijke spieren is dan lastig. Niet elke fysiotherapeut kan je hierbij helpen.

Sommige spieren wil je als ruiter bijvoorbeeld vooral lang hebben in plaats van sterk (zoals je kuitspier). We zien bijvoorbeeld dat hardlopers hun kuitspieren volledig anders moeten inzetten dan ruiters, waardoor je totaal andere oefeningen voorgeschreven moet krijgen.

Een gespecialiseerd ruiterfysiotherapeut kan jou als ruiter beter helpen

Doordat een ruiterfysiotherapeut kennis bezit over zowel paardrijden als de biomechanica van een ruiter kan deze veel beter op maat werken dan een fysiotherapeut zonder achtergrondkennis over ruitersport. Een ruiter hoeft bijvoorbeeld niet veel kracht in de armen te hebben voor de teugelhulpen, je wilt die hulpen licht houden. Toch kan er ook gekozen worden om bijvoorbeeld de achterste schouderspieren op kracht te trainen voor een betere houding en een stillere arm. De voorste schouderspieren, de borstspieren, die wil je juist niet te zeer inkorten. Daar zijn stretchoefeningen weer beter op hun plaats. In de fitness sport worden deze borstspieren juist vaak sterker getraind en raken daarbij nogal eens verkort. Zo behoeft elke sport andere lichamelijke eigenschappen.

Een fysiotherapeut met veel specialismen is geen specialist maar een generalist

Volgens de NOCNSF zijn er 323 soorten sport. Een fysiotherapeut kan zich niet in elke sport uitgebreid verdiepen. De ene fysio verdiept zich in de voetballerij, de andere in de atletiek, en zo bestaat er sinds kort ook de term ruiterfysiotherapeut. Alle ruiterfysiotherapeuten rijden zelf paard (of hebben gereden) en begrijpen dan ook als je met termen komt zoals; “ik heb moeite met van hand veranderen”.

Menig fysio die niets heeft met paardrijden zal je vreemd aankijken als je met die hulpvraag de praktijk binnenstapt. Laat staan of ze begrijpen dat het hier om balansproblemen gaat. Eerder zullen ze denken dat je hulpvraag gericht is op de fijne motoriek van je niet dominante hand met schrijven. Wist je dat je met klachten zoals astma of een hernia ook gewoon kunt blijven rijden? 

Wanneer kies je voor een ruiterfysiotherapeut?

Als ruiter mag je natuurlijk gewoon bij elke fysiotherapeut terecht met een acute enkelverstuiking, slijmbeursontsteking of tenniselleboog . Maar mocht je klachten hebben die specifiek ontstaan, verergeren of optreden tijdens of na het paardrijden, dan is een consult bij een ruiterfysiotherapeut zeker op zijn plaats! Sommige ruiterfysiotherapeuten komen ook op stal om je tijdens het rijden te kunnen analyseren of verbeteren. 

Je kunt terecht bij een ruiterfysiotherapeut als je jezelf herkent in een van de volgende zaken:

  • Ik heb balansproblemen tijdens paardrijden
  • Ik heb moeite met bekkenkantelen tijdens het rijden
  • Ik zit scheef op mijn paard
  • Ik heb wiebelende benen op mijn paard
  • Ik heb moeite met een onafhankelijke zit
  • Ik heb moeite met de coördinatie van een been, arm en/of hand in het rijden
  • Ik wil adviezen op het gebied van houding en zit
  • Ik wil trainen met een joker of een flexchair

Gespecialiseerde zorg voor de ruiter bij de geregistreerd ruiterfysiotherapeut

Naast een basisopleiding in de ruiterfysiotherapie kan een ruiterfysio nog een specialisatie hebben waardoor ze je nog verder kunnen helpen met een specifiek probleem.

Geregistreerd (ruiter-)bekkenfysiotherapeut

Denk aan het raadplegen van de Bekkenbodemfysiotherapeut bij bekkenbodemproblematiek zoals bekkenpijn, incontinentie klachten of als je wilt blijven rijden tijdens je zwangerschap.

Psychosomatisch (ruiter-)fysiotherapeut

Een psychosomatisch fysiotherapeut helpt bij klachten die waarbij er een relatie aanwezig is tussen het mentale en fysieke vlak. Denk hierbij aan angstklachten, hyperventilatie, spanningsklachten, prestatiedruk en faalangst (wedstrijdsport bijvoorbeeld). 

Manueel (ruiter-)fysiotherapeut

Manueel therapeuten houden zich vooral bezig met klachten aan gewrichten. Dus ervaar je klachten aan je wervelkolom of gewrichten? Dan kan een manueel therapeut mogelijk een optie zijn.

Ruiterfysiotherapie uit de verzekering

Fysiotherapie wordt (deels) vergoed vanuit de aanvullende verzekering van je zorgverzekeraar. Raadpleeg je eigen pakket om te zien hoeveel zittingen fysiotherapie je vergoed krijgt. Heb je geen verzekering voor fysiotherapie dan kun je ook op eigen kosten bij een fysiotherapeut terecht. Bij een consult op stal kunnen er andere regels gelden en eventueel extra reiskosten bijkomen, dit kun je met de ruiterfysiotherapeut waar je een afspraak bij wilt maken gewoon bespreken

Hoe vind ik een gespecialiseerd ruiterfysiotherapeut?

Op de zorgzoeker van het ZorgNetwerk Voor Ruiters (ZNVR) vind je alle opgeleide en geregistreerde ruiterfysiotherapeuten in Nederland. Alleen fysiotherapeuten die aantoonbaar affiniteit hebben met de paardensport en zich actief inzetten om de paardensport te verbeteren mogen in dit netwerk deelnemen. Alle ruiterfysiotherapeuten die voldoen aan de kwaliteit die verwacht mag worden van een ruiterfysio staan op onze zorgzoeker vermeld.

Op de persoonlijke pagina van alle ruiterfysiotherapeuten staan ook de specialisaties in het profiel van de (zorg-)professional benoemd, zodat je een passende therapeut kan vinden bij jou klacht, in jouw eigen regio. Het ZorgNetwerk Voor Ruiters maakt zo de zorg toegankelijk, vindbaar en overzichtelijk. Naast Ruiterfysiotherapeuten hebben we ook andere (paramedische) zorgberoepen zoals oefentherapeuten en ruitervitaal coaches die zijn aangesloten bij het netwerk.

Ruiterfysiotherapeute Francis Gommans geeft een houding en zit correctie ten behoeve van de blog op het ZNVR over ruiterfysiotherapie

Francis Gommans legt uit wat de ruiterfysiotherapeut doet
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in:

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vraag een resetlink aan via beheer@znvr.nl.