Verschillen tussen de algemeen fysio en een manueel therapeut

Je hebt last van je rug, google weet raad denk je, maar helaas kom je daar niet direct een grote stap mee verder. Kun je het beste kiezen voor een osteopaat, een chiropractor, een fysiotherapeut, of anders toch de manueel therapeut? Er zijn zoveel keuzes! Binnen het ZNVR zijn er zowel fysiotherapeuten als manueel therapeuten aangesloten die jou heel goed kunnen helpen met je lichamelijke (ruiter) klachten. Maar wat is nou het verschil? Ruiterfysiotherapeute Susanne Jens van Sportrevalidatie Hilversum legt het uit!

Wat is het verschil tussen een algemeen fysiotherapeut en een Manueel therapeut?

Algemene fysiotherapie

De opleiding fysiotherapie is een opleiding gericht op het bewegingsapparaat. Een fysiotherapeut is opgeleid op het gebied van bewegen en problemen die je in het bewegen kunt tegenkomen. De opleiding fysiotherapie is een vierjarige opleiding, waarbij je alles leert over botten, spieren, gewrichten en andere structuren die zorgen dat je kunt bewegen.

Alle fysiotherapeuten hebben dezelfde basis geleerd, maar na de opleiding kun je jezelf wel verder verdiepen in de onderwerpen die je interessant vindt. Na de vierjarige HBO-opleiding tot fysiotherapeut kun je jezelf specialiseren in bepaalde lichaamsdelen, aandoeningen of patiëntengroepen. Binnen ons netwerk zijn fysiotherapeuten te vinden die zich hebben gespecialiseerd in de paardensport. Zij moeten hiervoor ook een opleiding volgen.

Manuele therapie

Een manueel therapeut heeft zich na de vierjarige HBO-opleiding nog drie jaar verdiept door middel van een master. Na afronden van de master mag je jezelf Master in de Manuele therapie noemen. De manueel therapeut leert in deze opleiding meer over gewrichten en de wervelkolom. De manueel therapeut kan manipulaties uitvoeren, dit noemen we in de volksmond kraken. Ook hebben ze meer verstand van problemen in de gewrichten zoals bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een capsulair patroon. Dit noemen we ook wel ‘artrogene klachten’

De manueel therapeut is de specialist op het gebied van gewrichten

Een manueel therapeut leert in de masteropleiding meer over het bewegen van de wervelkolom en bewegingen in de verschillende gewrichten van het lichaam. Een manueel therapeut heeft daarnaast meer kennis en kunde vergaard vanuit wetenschappelijke literatuur in deze masteropleiding over verschillende klachtenbeelden die met gewrichten te maken hebben. Daarnaast moeten manueel therapeuten om een mastertitel te behalen wetenschappelijk onderzoek doen.

Niet alles hoeft ‘gekraakt’ te worden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat behandelingen met alleen manuele therapie vooral korte termijn effecten geven. Behandelingen waarbij manuele therapie en oefentherapie samen worden gecombineerd, geven vaak het beste resultaat. 

Manueel therapie is een verdieping op algemene fysiotherapie

Wanneer je jezelf wilt gaan specialiseren binnen de fysiotherapie kan dit door middel van een master op het gebied van manuele therapie. Je krijgt als manueel therapeut meer kennis van de werking en ziekteleer van gewrichten van de wervelkolom (de rug) en extremiteiten (ledematen). Daarnaast leer je dus om deze gewrichten te manipuleren (“kraken”). Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die extra kennis en kunde heeft over een deel van het menselijke lichaam.

In de dagelijkse praktijk wordt het masterniveau gekenmerkt door het kunnen diagnosticeren en behandelen van patiënten met complexe of chronische/langdurige lichamelijke klachten. De manueel therapeut kan goed de gezondheidsproblemen van een patient analyseren rekening houdende met andere factoren die de activiteit en participatie kunnen beïnvloeden. 

Op zoek naar een fysiotherapeut met kennis van de paardensport? Neem dan eens een kijkje bij ons op de zorgzoeker! Je kunt bij de profielen zien wie een algemeen fysiotherapeut is en wie er een verdiepende opleiding heeft gedaan zoals manueel therapie.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in:

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vraag een resetlink aan via beheer@znvr.nl.