znvr-logo-2021

Hoe word ik Ruitervitaal Coach

De titel ruitervitaal coach is niet beschermd. Dat betekent dat iedereen zichzelf ruitervitaal coach mag noemen, of ze nou wel of geen opleiding gehad hebben. Hetzelfde geldt voor titels zoals ruiter fitheid coachruiter trainerruitercoach en een groot deel van de titels die er voorbij ziet komen op sociale media en op internet. Er zijn mensen die ruiters gaan behandelen en begeleiden na een cursus van twee dagen, na een opleiding die volledig online gebeurt of soms zelfs zónder een opleiding. Het is als ruiter dan ook erg moeilijk om te achterhalen wat de kwaliteit is van de persoon die je tegenkomt op het internet of via sociale media. Naast dat je natuurlijk in je omgeving kunt vragen naar ervaringen, is het ook mogelijk om bij ons op de zorgzoeker te kijken. 

Met welke opleiding wordt ik ruitervitaal coach?

Er wordt in Nederland maar één opleiding specifiek verzorgd voor het beroep ‘Ruitervitaal Coach’. Dit is het bedrijf One Switch. Als stichting hebben wij geen direct samenwerkingsverband met deze organisatie, omdat wij geen winst nastreven. Wil je specifiek alleen maar ruiters gaan trainen, dan is dit mogelijk een goede opleiding voor jou als je ruitervitaal coach wilt worden

Naast deze opleiding is het ook mogelijk om als ruitervitaal coach bij ons op de zorgzoeker te staan als je een opleiding heb gevolgd in de fitnessbranche of als je een coachopleiding gevolgd hebt. Er zijn ontzettend veel verschillende opleidingen waarna je het beroep ‘personal trainer’ of ‘coach’ mag uitvoeren. Ook deze titel is niet beschermd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld fysiotherapie of oefentherapie

Wij vragen de mensen die als ruitervitaal coach vindbaar willen zijn op de zorgzoeker om een erkend diploma. Omdat er veel verschillende niveau’s zijn van aangeboden opleidingen voor personal training of coaching is het lastig om hierin een lijn te trekken. Je kunt als personal trainer in ider geval op de zorgzoeker komen te staan op het moment dat je een Fitnesstrainer A diploma hebt die óf recenter is dan 2 jaar óf als je aantoonbaar hebt bijgeschoold. We houden als het gaat om de personal training/RVC de richtlijnen van de beroepsorganisatie aan. 

Als ruitervitaal coach op de zorgzoeker van het ZNVR

Wanneer je als ruiter vitaal coach op de zorgzoeker wilt komen van het zorgnetwerk voor ruiters gaat daar een uitgebreide selectieprocedure aan vooraf. Zo kunnen we meer kwaliteit bieden aan de ruiters die via onze website een trainer vinden. Op de zorgzoeker kun je bijvoorbeeld vinden welke opleidingen een ruitervitaal coach gedaan.

Om als ruitervitaal coach bij ons op de zorgzoeker te mogen staan moet je voldoen aan in ieder geval de volgende eisen:

 • Een gedegen opleiding op het gebied van trainingsleer en/of coaching
 • Een verdiepende opleiding gericht op revalidatie van ruiters
 • Gemotiveerd om samen te werken met andere disciplines
 • Affiniteit met de paardensport
 • Actief een bijdrage leveren aan het netwerk
kaart nederland

Daarnaast is het pas mogelijk om op de zorgzoeker te komen staan op het moment dat de ruitervitaal coach ook een gesprek heeft gehad met een van de personen die zich bezighoudt met de aanmelding van nieuwe deelnemers. Bij twijfel kan een tweede persoon worden ingeschakeld om mee te kijken naar het beoordelen van de aanmelding.

Erkende opleidingen om als ruitervitaal coach op de zorgzoeker te staan

We hebben hieronder een overzicht van een aantal van de meer bekende opleidingsaanbieders die een (door de Branche Organisatie NLactief) erkend diploma af mogen geven, waarmee je jezelf ook mag aansluiten bij de beroepsvereniging van personal trainers. Naast de opleidingen gericht op personal training kun je als ruitervitaal coach ook op de zorgzoeker komen staan als je een opleiding op het gebied van coaching hebt gedaan. Omdat er weinig inzicht is in of en zo ja welke beroepsverenigingen op het gebied van coaching gedegen zijn, kijken we ook altijd individueel naar jouw situatie. We hebben een bepaald competentieprofiel wat we neerleggen naast je opleiding.

Het is verstandig om voor je aan een opleiding gaat starten even na te vragen via de mail of deze voldoende is om op de zorgzoeker te komen staan. Op die manier hoef je niet eerst een dure opleiding te volgen waarbij je uiteindelijk toch niet op de zorgzoeker mag komen staan.

Hieronder hebben we een aantal opleiders waarbij je Fitvak A kunt afronden:

 • Start2Move
 • CIOS
 • Koning Willem I college
 • HAN
 • Hogeschool Windesheim
 • Calisthenics Opleidings Instituut
 • LOI Leidse Onderwijs Instellingen
 • Sportopleiding Nederland
 • EFAA
 • Fitness Educatie Noord
 • NHA opleidingen
 • Opleidingen 2000

Daarnaast kun je dus ook de opleiding tot ruitervitaal coach bij One Switch volgen of een andere ruiterspecifieke fitheid/coachingopleiding volgen. Twijfel je of jouw opleiding afdoende is of wil je iets anders weten? Neem dan contact op via beheer@znvr.nl.

Aanmelden voor de Zorgzoeker van het ZNVR

Je kunt jezelf aanmelden door te mailen naar beheer@znvr.nl. Je wordt dan gebeld door één van de Mensen die zich bezighoudt met de aanmeldingen. Als het lukt, is het fijn als je van tevoren een kort CV wilt sturen, wanneer dit niet het geval lukt dan zal daar in het telefoongesprek op ingegaan worden. In dit telefoongesprek leggen we de verdere procedure uit en wanneer de basisopleiding wordt gegeven die een eis is om op de zorgzoeker te mogen staan.

Wat is je naam?*
Wat is je e-mailadres?*
Wat is je telefoonnummer?*
Welke zorg bied je aan?*
Wil je lid worden van het Zorgnetwerk voor ruiters?
Wil je je aanmelden voor de nieuwsbrief?
Groepstraining ruiterfitness
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in:

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vraag een resetlink aan via beheer@znvr.nl.