znvr-logo-2021

Paardrijden met Astma

Deze blog is oorspronkelijk verschenen op de website van Fysio in Stiphout, de praktijk van ruiterfysiotherapeute Sophie Delemarre. Sophie is geregistreerd hart-, vaat- en longfysiotherapeut en ziet met regelmaat ruiters met ademgegrelateerde klachten. In onderstaand artikel gaat zij verder in op paardrijden met astma en hoe je ermee om kunt gaan.

Kun jij astmaklachten herkennen?

Er zijn veel verschillende manieren waarop mensen ontdekken dat ze astma hebben. Om te onderzoeken of je astma hebt, wordt bij de huisarts een longfunctietest gedaan. Hierbij moet je blazen met en zonder astma-medicatie. Op basis van onder andere de uitslag van deze blaastest wordt bepaald of je astma hebt.

Wat kun je zelf doen aan astma-klachten?

 • Klachten van astma kunnen verergeren door pollen, huisdieren, huisstofmijt, rook, plots heel actief bewegen, stress, kou, mist en zwaar parfum
 • De klachten van astma worden beter door gebruik te maken van medicatie zoals een puffer
 • Stoppen met roken
 • Gezond leven door gerichte voeding en een gezond gewicht
 • Regelmatig bewegen en sporten
 • Medicatie op tijd en op de juiste manier innemen
 • Proberen prikkels die de klachten verergeren te verminderen.

Mensen met astma horen we vaak de volgende dingen zeggen:

 • Ik heb last van benauwdheid
 • Ik heb een piepende ademhaling
 • Ik wordt benauwd bij mist, zwaar parfum of als het stoffig in huis is
 • Ik kan niet goed tegen mensen die roken
 • Ik heb hoestaanvallen
 • Ik vind het spannend om te gaan bewegen met astma

Astmaklachten bij volwassenen

De meeste volwassenen hebben al enkele jaren astma, wat vaak samengaat met hooikoorts of bijvoorbeeld een stofallergie. Astma is een chronische aandoening die wordt vastgesteld met een longfunctie-onderzoek bij de huisarts of de longarts.

Met name roken is een factor die veel invloed heeft op de hoeveelheid klachten die mensen ervaren met astma. Rook je? Stop dan om de astmaklachten te verminderen.

Astmaklachten bij kinderen

De meeste mensen ontwikkelen astma in hun jeugd. De klachten zijn vaak een periode aanwezig waarna ze weer even verdwijnen. Astma-klachten bij kinderen zijn dus niet bij iedereen continue aanwezig. Als een kind 6 jaar is kan pas echt de diagnose astma gesteld worden. 

Paardrijden met astma

Hoewel paardrijden een prachtige sport is, kan het voor mensen met astma soms lastig zijn om paard te rijden. Het hangt er ook een beetje vanaf wat de astma triggert. Op het moment dat iemand astma heeft in combinatie met hooikoorts, huisstofmijt of bijvoorbeeld een allergie voor de huidschilfers van een paard dan kan dit een astma-aanval uitlokken. 

Bij een astma-aanval is het van belang om goed uit de buik te blijven ademen, je medicatie (zoals een puffer) goed te nemen en te zorgen dat je probeert om te ontspannen. Je kunt met behulp van het astma actie plan van het Longfonds ook een hoop klachten voorkomen. Een longfysiotherapeut, een longarts, huisarts of praktijkondersteuner kan je helpen met het invullen van het astma actieplan.

Een gezonde en sportieve manier van leven verbetert je conditie. Hoe beter je conditie, hoe effectiever je longen kunnen werken. Door gerichte conditietraining op hartslag met een ontspannen ademhaling, die aangevuld kan worden met functionele krachttraining, kun je je conditie verbeteren. Hoe beter je (long-) conditie, hoe beter je longfunctie wordt en hoe minder kans je hebt op een astma-aanval tijdens het paardrijden. Ook ademtherapie kan helpen om klachten van astma tijdens het paardrijden te verbeteren. Je leert bij ademtherapie om je ademhalingsspieren te verbeteren en sterker te maken.

Moet ik stoppen met paardrijden als ik astma heb?

Van de huisarts heb ik te horen gekregen dat het beter zou zijn als ik zou gaan stoppen met het paardrijden. Nou is het paardrijden iets wat voor mij echt zo ontzettend belangrijk is dat ik dit niet wilde, maar ik bleef wel steeds ergere klachten krijgen. Op een gegeven moment zat ik echt hyperventilerend op mijn paard. Mijn therapeut heeft me eerst op de praktijk gezien en daar heb ik bijna een uur mijn verhaal mogen doen. Ze had echt alle tijd van de wereld voor me. Na dat eerste gesprek zei ze dat ze mijn astma niet kon oplossen en dat ze me huiswerk en adviezen ging meegeven waar ik mee aan de slag ben gegaan. Ben niet van de astma af, maar kan er nu veel beter mee omgaan en zelfs de huisarts was verbaasd over hoe veel ademtherapie bij astma kon betekenen. 

Wie kan zorgen dat ik minder klachten heb van mijn astma in het paardrijden?

Het is niet makkelijk om invloed uit te oefenen op klachten van astma in het paardrijden. Het kan helpen om een ruitervitaalcoach, fysio- of oefentherapeut te vinden die kennis heeft van ademhalen in het paardrijden of een gespecialiseerd longfysiotherapeut. Op de zorgzoeker van deze website kun je al onze (zorg-)professionals terug vinden bij jou in de buurt.

Al onze zorgprofessionals hebben een link naar hun eigen website. Je kunt eens kijken wie er bij jou in de buurt zit met kennis over ademhaling!

Afbeelding van longen gemaakt door Sophie Delemarre van Delemarre Hippische Zorg | Fysio in Stiphout ten behoeve van de blog over onder andere paardrijden met astma en de blog over ademtherapie
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in:

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vraag een resetlink aan via beheer@znvr.nl.