znvr-logo-2021

Ruiterfitheid

Ruiterfitness, wat is dat? Het wordt steeds populairder om te werken aan je ruiterfitheid met behulp van ruiterfitness. Bij ruiterfitness train je naast het paard om je lichaam te versterken om beter te kunnen zitten op je paard. 

Wat is Ruiterfitheid?

Ruiterfitness of ruiterfitheid is een vorm van training die je als ruiter doet om je lichaam te verbeteren om zo een betere ruiter te worden. Ruiterfitness is niet alleen maar heel hard oefeningen doen waar je spierpijn van krijgt, maar juist ook het leren ontspannen van je spieren op het juiste moment. Ruiterfitness helpt bij het verbeteren van je lichaamsbewustzijn en kan je helpen om beter in balans te komen op en naast het paard.

Een fysio- of oefentherapeut kan helpen met het stellen van een juiste diagnose als je klachten ervaart tijdens of na het rijden. Een ruitervitaal coach mag jou alleen begeleiden als je geen klachten hebt. Als het goed is werken al onze ruiterfysio- en oefentherapeuten ook samen met de ruitervitaal coaches in de regio.

Verbeteren van de mobiliteit met ruiterfitness

Een ruiter moet soepel mee kunnen bewegen met zijn paard. Hiervoor is het van belang om genoeg bewegelijkheid te hebben in je gewrichten en je spieren. Op het moment dat je moeite hebt met meebewegen tijdens het paardrijden kan dit komen door een bewegingsbeperking in spieren of door een bewegingsbeperking in je gewrichten

Wanneer je een verminderde mobiliteit hebt door een spier die verkort is, dan kunnen ruiterfitheidsoefeningen helpen om te zorgen dat je spieren meer lengte geven. Dit doe je met behulp van rekoefeningen. Er zijn ook rekoefeningen die je kunt doen voor de bewegelijkheid van je gewrichten, waardoor je minder snel blessures oploopt! We hebben op onze kennisbank wat tips gezet voor soepele heupen.

Verbeteren van coördinatie met ruiterfitness

Merk je dat je paard niet altijd goed reageert op je hulpen of heb je het gevoel dat jullie toch écht iets anders doen dan je instructeur bedoeld heeft? Dan kan het helpen om coördinatie oefeningen te doen tijdens je ruiterfitheidstraining. Door het doen van veel verschillende oefeningen train je je lichaam om snel te kunnen schakelen. Wissel dus regelmatig af in je programma. We noemen dit ‘herhalen zonder te herhalen’. Oefeningen gericht op balans helpen vaak om je coördinatie te verbeteren. Ze helpen je namelijk met je lichaamsbewustzijn.

Verbeteren van kracht met ruiterfitness

Een ruiter hoeft niet veel kracht te hebben om soepel te kunnen rijden. Sterker nog, het is helemaal niet de bedoeling dat je 100 kilo naar je toe kunt trekken. Zo hard wil je echt niet aan je paard hangen! Toch kan het zinvol zijn om oefeningen te doen om kracht op te bouwen. Zeker wanneer er verschillen zijn in je linker- en rechter lichaamshelft. Met krachttraining kun je zorgen dat de balans in je lichaam verbeterd. 

Verbeteren van uithoudingsvermogen met ruiterfitness

We verwachten van ons paard een goede conditie, maar bij veel ruiters laat de conditie wel wat te wensen over. Ga eens op concours rondkijken en je ziet al snel dat een tweede proef toch echt wat minder mooi gereden wordt door veel ruiters. Dit ligt dat niet altijd aan het paard, maar ook met regelmaat aan de ruiter. Een ruiter die het al een behoorlijk stuk lopen vind om naar de andere kant van de bak te lopen met de kruiwagen om mest te scheppen, is logischerwijs niet zo goed in conditie dat een buitenrit van 2 uur makkelijk gaat. Wanneer je aan je conditie gaat werken is het goed om af te wisselen tussen verschillende vormen van cardio (training van uithoudingsvermogen) zoals fietsen, wandelen, paardrijden of bijvoorbeeld zwemmen.

Verbeteren van snelheid met ruiterfitness

Je moet als ruiter snel kunnen reageren op veranderingen in je paard en in de omgeving. Hoe hoger je komt qua niveau, hoe sneller je moet kunnen schakelen. Wanneer je aan je snelheid wilt werken met behulp van ruiterfitness hoef je echt niet alleen maar sprintjes te trekken, maar ook het snel aan- en ontspannen van je lichaam kan een manier zijn om je snelheid te verbeteren. Vooral de reactiesnelheid moet goed zijn als ruiter!

Wanneer doe je ruiterfitness?

Vanuit het ZorgNetwerk Voor Ruiters vinden we eigenlijk dat elke ruiter naast zijn paard zou moeten trainen. Een gezond ruiterlichaam is soepel, veerkrachtig, reageert snel en is niet te zwaar. Je moet als ruiter in balans zitten en je paard helpen om bewegingen zo goed mogelijk te kunnen volgen. Zelfs op het allerhoogste niveau kan het helpen om fit te blijven. Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat het trainen naast je eigen sport helpt in het verbeteren van je eigen sport. Dit is het geval bij elke sport die ooit onderzocht is! 

Voordelen van Ruiterfitheid

  • Je wordt een betere ruiter van ruiterfitness
  • Je komt beter in balans te zitten met ruiterfitness
  • Je voelt jezelf beter als je lichaam sterker is. Blije ruiters zorgen voor gelukkige paarden
  • De communicatie tussen ruiter en paard verbeterd op het moment dat je beter in balans zit. Trainen naast je paard zorgt hierdoor dus ook voor betere prestaties 
  • De kans op het ontwikkelen van een blessure neemt af als je ook naast het paard traint.

Wie geeft ruiterfitheidslessen?

Ruiterfitness wordt vooral gegeven door ruitervitaal coaches. Toch zijn er ook steeds meer fysio- en oefentherapeuten die naast het behandelen van ruiters ook preventief werken met ruiters aan hun ruiterfitheid.

Kiezen van een ruiterfitness trainer 

Een ruitervitaal coach heeft een opleiding gedaan waarmee ze ruiters mogen begeleiden als ze geen fysieke (pijn)klachten hebben. Als ruiter is het dus zaak om te kijken naar jezelf. Heb je geen klachten, maar wil je jezelf verbeteren? Ga dan naar een ruitervitaal coach.

Heb je ergens last van (gehad) of ben je herstellende van een blessure? Dan kun je beter gaan trainen bij een fysio- of oefentherapeut. Wanneer jouw fysio- of oefentherapeut ruiterfitness geeft is dat mooi meegenomen, maar voor de meeste ruiters is een ruitervitaal coach voldoende.

Ruitervitaal coaches zijn over het algemeen ook goedkoper dan fysio- of oefentherapeuten, maar hebben minder uitgebreide kennis van het menselijk lichaam. Ben je op zoek naar iemand bij jou in de buurt? Kijk dan eens op onze zorgzoeker!

Ruiterfitness en Ruitervitaliteit
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in:

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vraag een resetlink aan via beheer@znvr.nl.