znvr-logo-2021

Franklin Methode Equestrian

Ken jij de Franklin Methode Equestrian al? Binnen de ruitersport komt er steeds meer aandacht voor het verbeteren van de houding van de ruiter en de fitheid van ruiters. Veel ruiters hebben nog steeds last van pijnklachten tijdens het rijden. We worden ons er steeds meer van bewust dat er genoeg middelen zijn om dit te optimaliseren. Een van die methoden is de Franklin methode equestrian. Recent afgestudeerd fysiotherapeut Ceras Kramer heeft haar afstudeeronderzoek gedaan over pijnklachten bij ruiters en de invloed van de Franklin Methode Equestrian hierop.

De Franklin Methode Equestrian

De Franklin methode is een methode voor het verbeteren van de houding en zit. Het is oorspronkelijk ontwikkeld voor dansers en pilates door Eric Franklin. Sinds een aantal jaar wordt het ook ingezet in de ruitersport. De Franklin Methode Equestrian werkt op basis van DNI (dynamic neurocognitive imagery), een manier om het zenuwstelsel aan te spreken en voor duurzame verbetering te zorgen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van positieve gedachten, visualisaties, anatomische kennis en voorwerpen (zoals de ballen en banden) om jou als ruiter bewust te maken van je lichaam en beweging. Om iets te kunnen veranderen moet je eerst voelen wat je wilt veranderen.

De ballen kunnen verschillen van vorm, textuur en grootte. Ze kunnen gevuld zijn met lucht of water. Elke bal kan voor een ander doel ingezet worden. Door het gebruik van de ballen en banden wordt het zenuwstelsel geprikkeld om een nieuw seintje naar de hersenen te sturen. Dit in combinatie met de visualisaties zorgen voor meer lichaamsbewustzijn en ontspanning bij de ruiter, met een functionelere houding in het zadel tot gevolg. 

Voor de Franklin Method Equestrian trainers zijn verschillende opleidingen beschikbaar, in de vorm van verdiepende opleidingen per lichaamsdeel. Een trainer kan analyseren op welke manier de leerling leert en wat deze nodig heeft om een positieve verandering te verzorgen in de houding- en zit. De combinatie van het gebruik maken van DNI en de kennis over de biomechanica van de ruiter is wat deze methode zo sterk maakt.

Er is al veel onderzoek gedaan naar de invloed van visualisaties, externe objecten en mindset op de prestaties van een sporter. Het inzetten van deze tools laat mooie resultaten zien!

Pijnklachten bij Ruiters

Tijdens de Bachelor thesis van Ceras Kramer is onderzoek gedaan naar pijnklachten bij ruiters en de invloed van de Franklin Methode Equestrian hierop. In dit onderzoek kregen ruiters die rijden met de Franklin methode en ruiters die dit niet doen, beide een enquête om in te vullen. Uiteindelijk zijn er in totaal 150 resultaten verzameld. Uit het onderzoek bleek dat 60% van de ruiters reed met pijnklachten (Kramer, 2023).

De meeste ruiters zullen  dit ook wel herkennen. Pijnklachten kunnen erg belemmerend werken tijdens het rijden/ruiters zullen zelfs minder vaak opstappen vanwege de pijn.

In de mate van pijnklachten bleek er geen verschil te zitten tussen beide groepen. Wel bleek dat 57,1% van de ruiters gaven aan dat de pijn verminderd is sinds het rijden met de Franklin methode. 10,2% van de ruiters gaf aan geen vermindering te ervaren en 32,7% van de ruiters had voorafgaand aan het onderzoek geen pijnklachten.        

In deze cirkeldiagram over de vermindering van pijnklachten bij ruiters door middel van de Franklin methode staat dan 57,1% van de ruiters minder pijn ervaart en 10,2% ervaarde geen vermindering van pijnklachten. De overige 32,7% had voorafgaand aan het onderzoek geen pijnklachten.

Er lijkt een indicatie te zijn dat de Franklin methode een positieve invloed heeft op de pijnklachten, om hier concrete uitspraken over te doen is het nodig om verder onderzoek te doen. 

Op deze afbeelding is een van de visualisaties van de Franklin Methode te zien die bij ruiters met pijn gebruikt kan worden.
In recent onderzoek voor de Bachelor thesis van Ceras Kramer is onderzoek gedaan naar pijnklachten bij ruiters en de invloed van de Franklin methode equestrian hierop. De Franklin methode is een methode van houding- en zittraining die gebruikmaakt van positieve gedachten, visualisaties en voorwerpen (dé ballen en banden) om jou als ruiter bewust te maken van je lichaam en beweging. Om iets te kunnen veranderen moet je eerst voelen wat je wilt veranderen.

Wat kun je zelf doen bij pijnklachten?

Het hebben van pijnklachten kan het rijden belemmeren op verschillende manieren. Het geven van de hulpen gaat moeilijker, meezitten met de beweging gaat minder soepel of misschien stap je tijdelijk minder op. Als ruiter is kan het nuttig zijn om een passende professional te zoeken die kan helpen de pijnklachten te verminderen. Op onze Zorgzoeker kun je alle geregistreerde (en gediplomeerde) ruitersportprofessionals vinden.

Rugklachten tijdens het rijden?

Het is erg lastig om gericht te trainen als ruiter. Elke ruiter, maar ook elk paard, is uniek. Er is dus helaas (nog) niet één oplossing voor rugklachten. In 2023 heeft Iris van de Pas als student van de Fontys Paramedische Hogeschool bij het ZorgNetwerk Voor Ruiters een onderzoek gedaan onder ruiters met rugklachten naar het effect van een (online) trainingsprogramma. Dit oefenschema voor rugklachten hebben we ook op onze kennisbank staan.

Deze blog is geschreven door Ceras Kramer. Zij houdt zich veel bezig met dressuurmatig grondwerk en heeft hier ook een blog over geschreven.

Franklin methode paardrijden
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in:

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vraag een resetlink aan via beheer@znvr.nl.