znvr-logo-2021

Beter leren doorzitten

Billen in het zadel! Rug recht! Volg je paard! Herken je deze uitspraken van jouw instructeur? Doorzitten is niet echt een makkelijke opgave voor veel ruiters. Veel ruiters hebben last van hun rug of heupen in het paardrijden en hebben moeite met het verbeteren van hun houding en hun zit. Bij het ZorgNetwerk Voor Ruiters vind je (zorg-)professionals die zich bezighouden met het verbeteren van ruiters.

Wat is doorzitten?

Doorzitten is voor veel ruiters een behoorlijke opgave. Bij doorzitten moet je stil blijven zitten, maar toch meebewegen. Je blijft in je zadel zitten, terwijl je mee moet bewegen met de rug van je paard. Tijdens het draven kom je bij het lichtrijden om de pas uit het zadel. Tijdens het doorzitten blijf je in het zadel zitten maar probeer je wel mee te bewegen. Je moet de bewegingen op en neer, links en rechts en van voor naar achteren opvangen met je heupen, bekken den onderrug. 

De rug van je paard beweegt veel tijdens het rijden. Als ruiter moet je deze bewegingen allemaal kunnen kunnen volgen en je paard niet in de weg zitten. Wat je vaak ziet is dat ruiters alles proberen op te vangen door de onderrug vast te zetten. Je ziet dat er dan op andere plekken een compensatie ontstaan. Wanneer ergens in het lichaam spanning wordt vastgehouden wordt er vaak ergens anders overmatig bewogen. Je ziet dat bij deze ruiters knikkende hoofden, wiebelbenen of een soort stuiter ontstaan in het draven. 

Wie kan helpen om me beter te leren doorzitten?

Er zijn veel verschillende manieren om te werken aan je houding en zit. Wanneer je moeite hebt met doorzitten is het allereerst belangrijk om te ontdekken wat de reden is waardoor het doorzitten niet goed lukt. Lukt het goed doorzitten niet goed door spanning in een lichaamsdeel? Of heb je pijn tijdens het rijden? Zitten je beugels op de juiste maat? Zijn er geen klachten aanwezig bij je paard? Misschien kun je het oplossen met een paar kleine aanpassingen, een bezoek aan een gespecialiseerd dierfysiotherapeut of door gerichte ruiterfitness oefeningen.

Doorzitten in de draf is zo eenvoudig niet!

Inzicht in het bewegen van de rug is van groot belang voor ruiters. Hoe beter jij als ruiter snapt wat er onder je gebeurd, hoe beter je aanpassingen kunt maken.

Je paard beweegt op-en-neer, heen-en-weer en roteert tijdens stap, draf en galop. Elk paard beweegt anders, dus als je benieuwd bent naar wat jouw paard doet dan kan het zinvol zijn om af en toe tijdens het longeren eens mee te kijken. Dan begrijp je beter wat jij mee moet bewegen om je paard niet in de weg te zitten.

Tips voor beter leren doorzitten

  • Tip 1: Zorg ervoor dat je harnachement op orde is.
  • Als je zadel niet goed ligt, dan kan je paard gaan compenseren voor de disbalans in het zadel. 
  • Tip 2: Oefen met het loslaten van je lichaam. Hoe beter jij bewust onderdelen in je lijf kunt loslaten, hoe beter je dit op je paard ook kunt! Ademhaling kan hier ook bij helpen!
  • Tip 3: Ruiterfitness. Trainen naast je paard verbetert je op het paard. Lees anders ook eens het artikel hierover!

Ben je op zoek naar een (zorg-)professional met kennis over trainingsleer van de ruiter? Op onze zorgzoeker kun je diverse professionals vinden die jou kunnen helpen met beter leren doorzitten!

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in:

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vraag een resetlink aan via beheer@znvr.nl.