znvr-logo-2021

Basisopleiding: Ruiter Revalidatie opleiding

Sinds 1 januari 2023 heeft het ZorgNetwerk Voor Ruiters het verplicht gesteld voor de mensen op de zorgzoeker om een basisopleiding te volgen. Ben jij Ruitervitaal Coach, fysiotherapeut of oefentherapeut en zou je graag op de zorgzoeker willen komen te staan en vindbaar worden voor ruiters? Dan is dit een opleiding voor jou!

Deze opleiding kan gevolgd worden door instructeurs, ruitersporters met medische basiskennis, personal trainers, fysiotherapeuten, oefentherapeuten en andere beroepsgroepen die ruiters zien.

Wat wordt er behandeld in de Ruiter Revalidatie opleiding?

Paardrijden is een complexe puzzel. Dus laten we het vooral hebben over de ‘paardensport’. De paardensport vraagt veel van de ruiter. Het paard verwacht van de ruiter meer dan voldoende lenigheid, een functionele vormspanning, een uitmuntende balans, een feilloze fijne motoriek, een gecontroleerde reactiesnelheid en een soepele coördinatie. Dit moet allemaal plaatsvinden zonder gebruik van pure kracht, dat is enkel nodig voor randactiviteiten zoals voor het stallen uitmesten, hinderissen zetten en wedstrijdgerij slepen. Laat deze hele reeks van sportkenmerken nu de basis zijn van ruiterbiomechanica, de revalidatie van de ruiter en de ruiter training.

Leerdoelen

  • Het begrijpen van ruiterbiomechanica en de implementatie tijdens de sport.
  • Inzicht krijgen in de anatomie en het lichaamsgebruik van de ruiter
  • Het analyseren/screening van het functionele ruiterlichaam en zijn noden.
  • Inzicht krijgen in typische pathologie die voorkomt bij ruiters.
  • Het integreren van specifieke ruitergerichte oefeningen in de revalidatie
  • De ruiter niet alleen efficiënt revalideren maar ook werken aan blessurepreventie d.m.v. functionele ruitertraining

Wie geven de opleiding Ruiter Revalidatie?

Philippe Minguet studeerde af als Master in de kinesitherapie en revalidatiewetenschappen aan de KULeuven en volgde daarna een hele reeks ruitergerichte opleidingen. Hij is gepassioneerd door de biomechanica van de ruiter en de invloed hiervan op de rijvaardigheid. Als all-round ruiter volgde hij dan ook talloze cursussen rond houding & zit bij grootheden in de dressuur en eventingsport. Zijn favoriete quote: ” Als je aan je paard werkt wordt je paard beter, als je aan jezelf werkt wordt elk paard beter“.

Naast eigenaar van Equi-Training, is hij eveneens docent Anatomie aan de Vlaamse trainersschool, praktijkdocent ruiterfitheid en ruiterbiomechanica in de opleiding tot zelfstandig instructeur bij Syntra, verzorgt hij praktijk en theorie-sessies tijdens de basis en vervolmakingscursussen van LRV en werkt hij in samenwerking met KU Leuven mee aan wetenschappelijk onderzoek betreffende ruiterbiomechanica.

Jelle Ceuleers studeerde af als Master in de kinesitherapie en revalidatiewetenschappen aan de KUL met als afstudeerrichting musculoskeletale aandoeningen en sportrevalidatie. Hij ronde ook dit jaar de opleiding osteopathie aan het International Academy of Osteopathy in Gent af. Hij is werkzaam in de Summit Sportpraktijk te Heverlee (België) en bij Equi-Training.

Omwille van zijn expertise in zowel de manuele therapie als sportrevalidatie en zijn eigen internationale ruiter-carrière is hij de uitgelezen persoon voor revalidatie en training van ruiters.

Praktische informatie

Deze opleiding is voor de eerste maal door het ZorgNetwerk Voor Ruiters georganiseerd op vrijdag 22 en zaterdag 23 september 2023 bij de Nieuwe Heuvel in Lunteren. Deze bijscholing is in 2022 georganiseerd door de Ruiterschool van Janneke Jansen en wordt met enige regelmaat ook georganiseerd door SmartEducation (Belgische opleider).

Accreditatie

De opleiding die door het ZNVR wordt georganiseerd is praktischer ingestoken dan voorgaande versies van deze opleiding. Vanwege de kosten van aanvragen van accreditatie hebben we als bestuur ervoor gekozen om deze opleiding niet te laten accrediteren voor fysio- of oefentherapeuten. Het is bij de beroepsverenigingen zelf wel mogelijk om met terugwerkende kracht accreditatie hiervoor aan te vragen.

Heb je in het verleden deze opleiding al gevolgd en wil je dit opvoeren als basisopleiding? Neem dan contact op via beheer@znvr.nl. We proberen deze opleiding elk jaar een keer te organiseren. Kijk voor actuele data op de Academy van het ZNVR.

Aanmelden

Aanmelden kan via het inschrijfformulier op de Academy van het ZNVR.

Waarom een ‘basis’ opleiding voor Fysio- en Oefentherapeuten?

Om kwaliteit te waarborgen en zeker te weten dat iedereen op onze zorgzoeker minimaal hetzelfde basisniveau heeft hebben we ervoor gekozen om een basisopleiding verplicht te stellen voor alle beroepsgroepen op de zorgzoeker. Als fysio- en/of oefentherapeut kun je opleiding ruiter revalidatie volgen óf de ‘Basisopleiding Ruitersport’, welke door bestuursleden gegeven wordt.

Waarom een ‘basis’opleiding voor ruitervitaal coaches?

Om de kwaliteit van de ruitervitaal coaches die op onze zorgzoeker staan te waarborgen hebben we het volgen van een scholing verplicht gesteld. Alleen ruitervitaal coaches die voldoen aan álle basiseisen mogen op onze zorgzoeker komen te staan. Wij hebben als stichting geen winstbelang en vinden het volgen van een basisopleiding vooral belangrijk omdat dan iedereen minimaal hetzelfde niveau heeft.

Wanneer je de opleiding volgt tot ruitervitaal coach leer je de basisprincipes van trainen en coachen van ruiters. Deze opleiding was in eerste instantie volledig fysiek, maar nu is (een deel van) de opleiding ook online te volgen. Dit betekent dat veel ruitervitaal coaches nog weinig ervaring hebben als ze afstuderen.

Twijfel jij of je als RVC op de zorgzoeker mag staan? Lees eerst eens het artikel ‘Hoe word ik Ruitervitaal Coach?

Heb jij Verdiepingsmodule I ‘Analyse van de Ruiter’ gevolgd bij One Switch? Als je deze fysiek gevolgd hebt dan kun je deze ook opvoeren als basisopleiding om op de zorgzoeker te mogen komen staan. Meer weten over de verdiepingsmodules? Lees hier meer.

Een tweede reden waarom we hebben gekozen om de ruiter revalidatie opleiding te organiseren is omdat we personal trainers die met ruiters werken (en geen ruitervitaal coach zijn) de kans willen geven om zich aan te sluiten bij het ZorgNetwerk Voor Ruiters. Voor de exacte opleidingseisen kun je mailen naar beheer@znvr.nl.

Ruiter Revalidatie opleiding ZNVR
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in:

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vraag een resetlink aan via beheer@znvr.nl.