znvr-logo-2021

Hippische opleidingen gericht op de ruiter

Ben jij op zoek naar hippische opleidingen gericht op de ruiter? Het kan soms best lastig zijn om een goede opleiding in de paardensector te vinden. De meeste hippische opleidingen zijn gericht op het paard en in mindere mate op de ruiter. Wanneer je van je hobby je werk wilt maken kun je kiezen voor een beroep wat zich meer richt op paarden of voor een beroep wat meer richt op ruiters. Hippische opleidingen gericht op de ruiter vindt je onder andere via het ZorgNetwerk Voor Ruiters!

Beroepen met paarden

Er zijn veel verschillende opleidingen op het gebied van de paardensport. Hieronder een aantal van de beroepen die je kunt doen als je je werk wilt maken van het paardrijden

 • Paardenarts
 • Paardenfysiotherapeut
 • Paraveterinair voor paarden
 • Paardentrainer
 • Groom
 • Paardenhandelaar
 • Eigenaar van een dressuurstal

Het moeilijke van beroepen in de paardensport is dat er veel mensen zijn die ervan dromen om van hun passie hun beroep te maken. Een baan vinden in de paardensector is voor veel mensen een droom, maar het kan ook zijn nadelen hebben. In de paardensport maak je vaak lange dagen, verdien je niet altijd superveel voor de uren die je maakt en is er (afhankelijk van de sector) veel concurrentie.

Beroepen gericht op de ruitersport

Naast beroepen met paarden kun je ook kiezen voor een beroep wat meer gericht is op de ruitersport. Bij een beroep gericht op ruiters ga je met je werk meer aan de slag met de ruiter dan met het paard. 

Er zijn natuurlijk nog veel meer beroepen die zich richten op de ruiter, maar we hebben er als ZorgNetwerk Voor Ruiters voor gekozen om de beroepen die meer gericht zijn op zorg voor ruiters uit te lichten.

Hoe maak je van de paardensport je beroep? 

Er zijn ontzettend veel manieren om van paardensport je beroep te maken. Het grootste deel van de ruiters die uiteindelijk van de paardensport zijn beroep maakt wordt geen ‘beroepsruiter’. Het paardrijden zelf is dan niet hetgeen waar het hoofdinkomen mee verdiend wordt. Wanneer je van het paardrijden je beroep wilt maken is het van belang om een opleiding te volgen gericht op de paardensport. We noemen dit ook wel een ‘Hippische Opleiding. Hippisch betekent letterlijk ‘op paardensport betrekking hebbend’. 

Welke hippische opleidingen gericht op de ruiter zijn er?

Er zijn ontelbaar veel opleidingen gericht op de paardensport, nog meer dan er verschillende beroepen zijn die op paarden betrekking hebben. Er zijn speciale instructeursopleidingen, opleidingen om paardenarts mee te worden, je kunt jezelf laten opleiden tot ruitervitaal coach en je kunt opleidingen doen op het gebied van paardenhouderij om een eigen stal mee op te starten.

Een andere manier om van paardrijden je beroep te maken is door eerst een opleiding te volgen buiten de paardensport om je daarna te verdiepen in het paardrijden. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld fysio- of oefentherapeut voor ruiters. Om ruiterfysio of hippisch oefentherapeut te worden moet je eerst een vierjarige HBO-opleiding doen, waarna je een basis opleiding paardensport kunt doen om je binnen dat vakgebied te verdiepen in het paardrijden. Ook als hippisch podotherapeut of psycholoog in de paardensport is dit een optie.

Hoe weet ik wat goede hippische opleidingen zijn?

Wanneer je op google ‘Hippische opleiding’ intikt krijg je ontzettend veel resultaten. Maar hoe kies je nu de goede opleiding uit? We raden je aan om naar de volgende punten te kijken als je zoekt naar een hippische opleiding

 • Is dit een erkende hippische opleiding?
 • Wie geeft de lessen bij deze hippische opleiding?
 • Met welke organisaties is deze hippische opleiding verbonden?
 • Kan ik lesmateriaal na afloop inzien?
 • Wat zeggen andere mensen over deze hippische opleiding?
 • Is deze hippische opleiding een echte beroepsopleiding, of is dit een opleiding om mezelf in een bepaald beroep een verdieping te geven?
 • Is deze hippische opleiding gericht op ruiters of op de professionals rondom de ruiter?

Wanneer je met deze vragen nadenkt over een hippische opleiding is de kans groter dat je een gedegen opleiding kan vinden die aansluit bij waar jij behoefte aan hebt

Samenwerken als hippische opleiding gericht op de ruiter met het ZorgNetwerk Voor Ruiters

Vanuit het ZorgNetwerk Voor Ruiters hebben we sinds 2023 de mogelijkheid om als hippisch opleidingsinstituut samen te werken. Wij zijn als stichting niet gericht op winst, dus we hebben geen financiële samenwerking met hippische opleidingsinstituten. Wil je samenwerken met het ZNVR? Stuur dan een mail naar academy@znvr.nl 

Hippische opleidingen gericht op de ruiter bij het ZorgNetwerk Voor Ruiters

Vanuit het ZorgNetwerk Voor Ruiters organiseren we regelmatig hippische opleidingen voor diverse beroepsgroepen. Zo hebben we al opleidingen georganiseerd voor instructeurs, voor fysio- en oefentherapeuten, voor ruitervitaal coaches en geven we regelmatig (gratis) webinars. Deze webinars zijn wetenschappelijk onderbouwd, we proberen de wetenschap naar de praktijk te brengen hiermee. 

We zijn altijd op zoek naar mensen met specifieke kennis die iets willen vertellen over hun vakgebied of specialisatie in een webinar. Ben of ken jij iemand die geschikt is voor een webinar? Dan horen we dit graag!

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in:

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vraag een resetlink aan via beheer@znvr.nl.