Heb jij een dierfysiotherapeut nodig? En wanneer schakel je de dierfysio in? Onze paarden- en ruiterfysiotherapeute Jovanca van Ziel legt het je uit!
Een fysiotherapeut kan je helpen wanneer je klachten hebt tijdens het bewegen zoals bewegingsproblematiek of zijn. De oorzaak van beweegproblemen kan aan veel verschillende zaken liggen. Alle fysiotherapeuten hebben dezelfde basis geleerd, maar na de opleiding kun je jezelf wel verder verdiepen in de onderwerpen die je interessant vindt. Na de vierjarige HBO-opleiding tot fysiotherapeut kun je jezelf specialiseren in bepaalde lichaamsdelen, aandoeningen of patiëntengroepen.
Binnen ons netwerk zijn fysiotherapeuten te vinden die zich hebben gespecialiseerd in de paardensport. Zij moeten hiervoor ook een opleiding volgen. Wanneer je echt dieren wilt behandelen moet je de opleiding tot dierfysiotherapeut volgen. Zowel bij mensen als dieren behandel je de gewrichten, zenuwen, banden, pezen etc.
Wat is het verschil tussen een ruiterfysiotherapeut en een dierfysiotherapeut?
Zowel mensen als dieren hebben botten, spieren, banden, gewrichten en zenuwen. De opbouw van het lichaam is voor een groot deel hetzelfde. Een fysiotherapeut die zich gespecialiseerd heeft in dieren heeft niet alleen kennis van dieren op anatomisch vlak (hoe zit het dier in elkaar), maar ook kennis van gedrag en de ’taal’ van een dier. Een paard geeft niet aan dat hij pijn heeft door dit te zeggen, maar kan wel bepaalde signalen geven.
Het grootste tussen fysiotherapie voor mensen (ruiters) en dieren zit vooral in het feit dat dieren niet kunnen zeggen waar ze last van hebben en mensen wel. Na de opleiding tot humaan (mensen) fysiotherapeut kun je jezelf verder specialiseren tot dierenfysiotherapeut. Binnen ons netwerk vind je ruiterfysiotherapeuten die ook een opleiding hebben gevolgd tot fysiotherapeut voor dieren. Zij behandelen zowel de ruiter als het paard.
Wat maakt de fysiotherapeut voor dieren uniek? En wanneer heb je een dierfysiotherapeut nodig?
Dat ruiterfysiotherapie in het verlengde ligt van dieren(paarden)fysiotherapeut, spreekt voor zich. Maar wanneer heb je een sierfysiotherapeut nodig?De dierenfysio is thuis in de anatomie van zowel mens als paard. De opbouw van het lichaam is voor een groot deel hetzelfde. Wanneer een ruiter last van een blessure heeft of het paard, dan beïnvloedt dit elkaar direct. Ruiters die pijn of beperkingen ervaren bij het trainen van hun paarden doen er goed aan om een dierenfysiotherapeut in te schakelen met kennis van paarden. Niet elke fysiotherapeut voor dieren behandelt veel paarden. Vraag dus vooral eens rond op stal wie er bij jou in de buurt zit of neem eens een kijkje op de zorgzoeker voor een ruiterfysiotherapeut bij jou in de buurt!
Wist je dat je als ruiter ook veel invloed kunt hebben op het bewegen van je paard? Wanneer jij als ruiter veel spanning hebt in je linkerschouder – en hand, dan zie je vaak dat een paard dit gaat opvangen door mee te buigen met de kant waar je meer spanning opbouwt. Door de disbalans tussen links en rechts kunnen dan klachten ontstaan.
Problemen zitten vaak bij zowel ruiter als paard, maar de oplossing zit bij de ruiter!
Kiezen van een behandelaar voor je paard
Dierenfysiotherapie is een erkende titel, waarvoor je je HBO en Post-Hbo opleiding moet hebben voltooid. Iemand mag geen dierenfysio op zijn site zetten, wanneer hij of zij dit niet kan bewijzen met diploma’s! De beschermde titel geldt echter niet voor chiropractors, osteopaten en paardenmasseurs. Iedereen mag zich zomaar zo noemen, of ze nou wel of geen opleiding gedaan hebben.
Tips om een behandelaar voor je paard te kiezen
- Kijk naar de opleidingen van de persoon die je je paard wilt laten behandelen.
- Vraag aan je veearts naar welke paardenfysiotherapeut hij zou aanraden
- Kies een behandelaar die regelmatig paarden ziet
- Vraag op stal rond naar wie er al langskomt
- Neem een kijkje op de zorgzoeker van het ZNVR of op de website van de NVFD (vereniging voor dierfysiotherapeuten in Nederland)
Wat we je vooral willen aanraden is dat je je paard laat behandelen door iemand die zich chiropractor of osteopaat noemt, te kijken of deze ook dierenarts is of dierenfysiotherapeut. Dan weet je zeker dat je met een deskundig iemand van doen hebt. Je gaat immers niet mensen op papieren vragen en wanneer iemand met een certificaat komt, kun je als leek onmogelijk beoordelen of dat een gerenommeerd instituut is.
Heb jij een dierfysiotherapeut nodig?
Dan kun je ook eens kijken op de website van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Dieren. Bij de NVFD kun je alle geregistreerde dierfysiotherapeuten vinden. Dierfysiotherapie wordt door steeds meer dierenartsen, eigenaren van dieren en verzekeringsmaatschappijen als een welkome aanvulling gezien bij het behandelen van bewegingsproblemen bij zowel gezelschapsdieren als paarden.