znvr-logo-2021

Dispensaties in de paardensport

Dispensatie is een ander woord voor ‘ontheffing’. De dispensaties in de paardensport zijn ontheffingen voor bepaalde regels in de paardensport. Deze dispensaties zijn er voor ruiters die vanwege een (fysieke) beperking niet meer goed meekunnen in de reguliere paardensport. Twijfel jij of een dispensatie iets voor jou zou kunnen zijn? Lees dan verder!

Dispensaties helpen jou als ruiter om te kunnen blijven paardrijden

Voor ruiters met een lichamelijke beperking kan het moeilijk zijn om met ‘normaal’ harnachement te rijden. Een ruiter zonder beperkingen heeft twee goed werkende handen en kan daarom dus een normale teugel vasthouden. Wanneer je een beperking hebt, waardoor je handen niet hetzelfde zijn als de meeste ruiters, kan je met behulp van een dispensatie voor een aangepaste teugel zelfs wedstrijden rijden.

Binnen de paardensport is het mogelijk om jezelf te laten ‘keuren’ door zogeheten classifiers. Deze classifiers kijken samen met jou naar wat beperkingen zijn waar je tegenaan loopt en hoe je op een fijne manier toch kan blijven rijden. Een classifier kijkt samen met jou naar je medische dossier en doet een onderzoek. De classificatiekeuring duurt gemiddeld 45 minuten. Alle bevindingen worden met je doorgesproken en doorgegeven aan de KNHS. Je ontvangt dan een pasje (classificatiepas) waarop staat wat jouw dispensatie is.

Krijg je makkelijk een dispensatie in de paardensport?

Een dispensatie in de paardensport krijg je niet zomaar. Je moet namelijk best wel wat doen voordat je jezelf mag laten keuren. Hieronder een checklist, zoals te vinden is op de website van de KNHS.

  • Ik heb een (fysiek) probleem, waardoor ik niet meer kan paardrijden zoals ik zou willen
  • Ik heb een (fysiek) probleem, wat naar alle waarschijnlijkheid blijvend is
  • Ik heb mijn medisch dossier up-to-date
  • Ik weet wat mijn fysieke beperkingen zijn en waar ik graag een dispensatie voor zou willen

Na de classificatiekeuring wordt aan de KNHS doorgegeven op welke dispensaties je recht hebt. Je mag dezelfde dag als je zou willen al starten omdat je ook een tijdelijke classificatiepas ontvangt van de classifiers. Wanneer je wedstrijd hebt kun je de jury laten zien op welk hulpmiddel en/of welke dispensatie je recht hebt. De jury mag nooit vragen naar wat de reden is dat je een dispensatie hebt, dus dit hoef je niet te vertellen.

Wat is een classifier?

Een classifier is een persoon die zich bezig houdt met de aangepaste sport. In bijna elke sport met een wedstrijdelement heb je classifiers.

Classifiers kunnen verschillende achtergronden hebben. Zo zijn er fysiotherapeuten werkzaam als classifier, maar kun je ook als revalidatie-arts solliciteren op de functie van classifier. Een classifier heeft aantoonbaar een achtergrond in de sport waarin hij of zij werkt.

Je kunt pas classifier worden na een uitgebreide opleiding en als je al werkt met een BIG-registratie (Beroep In Gezondheidszorg). Je moet je ook regelmatig laten bijscholen en vergaderingen bijwonen. Per sport moet je een aparte opleiding volgen, naast de opleiding die je al hebt om een BIG-beroep te zijn.

Hoe kun je een dispensatie in de paardensport aanvragen?

Omdat de wet- en regelgeving elk jaar een beetje anders is, moet je altijd kijken op de website van de KNHS voor de meest recente informatie. De KNHS organiseert minstens 4 maal per jaar een classificatiekeuring. Deze keuringen zijn meestal in Ermelo. Je kunt jezelf inschrijven voor deze keuringen door te mailen naar classificatie@knhs.nl.

De mensen van deze afdeling zijn erg vriendelijk en helpen je graag om mee te denken zodat je kunt blijven rijden. Op de website van de KNHS kun je de volgende informatie vinden:

Via de classificatiekeuring wordt beoordeeld of de sporter voldoet aan de minimale handicapeis. De classificatiekeuringen worden uitgevoerd door classifiers, die speciaal voor de paardensport zijn opgeleid en daarnaast een medische achtergrond hebben. Bij de keuring wordt gekeken of de sporter past binnen de profielen die het Para Equestrian Classification System kent. De KNHS volgt hierin de regelgeving van de FEI, die in lijn is met de richtlijnen van het Internationaal Paralympisch Commite (IPC). Het Internationaal Paralympisch Comité biedt sportmogelijkheden voor sporters met fysieke, visuele en verstandelijke beperkingen*.

Welke dispensaties in de paardensport zijn er?

Er zijn veel verschillende dispensaties mogelijk. Dispensaties zijn ervoor bedoeld zodat je op een veilige en verantwoorde manier toch lol in je sport kunt (blijven) houden. Denk hierbij aan

  • Aangepaste teugels
  • Aangepaste beugels
  • Aangepaste zadels
  • Gebruiken van een zweep (wanneer je been niet goed functioneert of krachtverlies heeft)
  • Bokriem op het zadel
  • Doorzitten of lichtrijden naar keuze (zelfs tijdens een wedstrijd!)
  • Groeten bij een wedstrijd door te knikken met het hoofd
  • Enzovoorts

Er zijn tig verschillende redenen waarom een dispensatie nodig zou kunnen zijn om te kunnen blijven rijden. Tijdens een classificatiekeuring kijkt de classifier naar jou persoonlijk, dus echt op maat. Een aantal van onze (zorg-) professionals op de zorgzoeker kunnen je hier ook mee helpen.

Afbeelding van aangepaste teugel
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in:

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vraag een resetlink aan via beheer@znvr.nl.