znvr-logo-2021

Aangepaste teugels

Een van de meest gebruikte hulpmiddelen in de paardensport zijn ‘Aangepaste teugels’. In dit artikel leer je meer hierover. Wist je dat de paardensport een van de weinige sporten is waar je ook met lichamelijk beperkingen kunt meedoen tot op hoog niveau? Met behulp van kleine aanpassingen (dispensaties) mag je, na een classificatiekeuring bij de KNHS, zelfs deelnemen aan reguliere wedstrijden.

Wat is het verschil tussen een aangepaste teugel en een hulpteugel?

Een hulpteugel is een extra teugel die kan worden ingezet om te ondersteunen bij het trainen. Hier is veel variatie in, waarbij de een ook vriendelijker voor je paard is dan de ander. We gaan in dit artikel niet verder in op de hulpteugels, maar juist op de aangepaste teugels. Een aangepaste teugel is een teugel die het voor de ruiter makkelijker maakt om verbinding te maken met het paard, maar werkt voor het paard niet anders dan een reguliere teugel.

Wanneer kan ik een aangepaste teugel gebruiken?

Iedereen die merkt dat het paardrijden niet helemaal lukt met een ‘normale’ teugel, kan gebruik maken van een aangepaste teugel. Zolang de teugel paardvriendelijk en veilig is, kun je er altijd recreatief mee rijden. Er zijn verschillende instructeurs die zich hebben gespecialiseerd in de aangepaste paardensport en ruiters met een beperking. 

In Nederland zijn er veel ruiters die merken dat het rijden met een aangepaste teugel fijner is dan met een ‘normale’ teugel. Zolang je geen wedstrijd start is dat ook geen enkel probleem natuurlijk. We in ons netwerk een aantal (zorg-) professionals staan die veel kennis hebben van de aangepaste paardensport. Neem gerust eens een kijkje op de zorgzoeker om te kijken wie er bij jou in de buurt zit!

Wedstrijden rijden met een aangepaste teugel

Bij de meeste officiële wedstrijden is het niet toegestaan om zomaar een aangepaste teugel te gebruiken. Bij wedstrijden onderling op stal dan wordt het vaak wel toegestaan, maar zodra je echt gaat starten dan mag dit niet meer zomaar. Je kunt zelfs worden uitgebeld!

Voordat je mag starten met een aangepaste teugel moet je jezelf laten ‘classificeren’ bij de KNHS. Er wordt dan door een classifier gekeken naar wat je lichamelijke klachten zijn en welke hulpteugel je in jouw geval zou mogen gebruiken. Meer informatie kun je opvragen via de mail. Je mailt dan naar Harm van Erp op classificatie@knhs.nl

Wat voor aangepaste teugels zijn er?

Afhankelijk van de aard van een lichamelijke beperking zijn er verschillende aanpassingen op het gebied van teugels mogelijk. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Lussenteugels: Deze teugels hebben een of meerdere lussen op plaatsen die het voor de ruiter makkelijker maken om de teugels vast te houden. 
  • Ladderteugels: Deze teugels lijken op tussenteugels, maar zijn meer als een ‘ladder’ opgebouwd.
  • Vlinders: Op deze teugels zitten extra ‘stops’ zodat de teugels niet makkelijk uit de handen glijden van de ruiter.
  • Stopteugels: Deze teugels hebben een knoop of dikkere stop, zodat de teugels makkelijker vast te houden zijn op een vast punt
  • Anti-slipteugels: Op deze teugels zit een extra anti-sliplaag zodat een ruiter de teugels niet makkelijk uit de handen kan laten glijden
  • Brede teugels: Deze teugels zijn extra breed, speciaal voor ruiters die moeite hebben met het sluiten van de handen
  • Elastieken inzet in de teugels: Voor ruiters met onrustige handen is het mogelijk om een extra elastieken inzet in de teugels te laten maken

Er zijn natuurlijk voor elke aandoening en voor elk probleem oplossingen te bedenken, maar we hebben van een flink aantal ruiters afbeeldingen mogen ontvangen met voorbeelden van teugels. Zie je jouw teugels er niet bij staan en mogen we die wel als voorbeeld gebruiken om te laten zien op onze website? Stuur dan een mail naar beheer@znvr.nl!

Wil je meer informatie over dispensaties in de paardensport? Lees dan eens dat artikel op de kennisbank!

Afbeelding van aangepaste teugel
Aangepaste teugel met meerdere lussen
Afbeelding van aangepaste teugel
Aangepaste teugel met handvaten om eenvoudiger vast te houden
Afbeelding van aangepaste teugel
Aangepaste touwteugel voor extra grip en licht gewicht
Afbeelding van aangepaste teugel
aangepaste teugel met ‘vlinders’
Afbeelding van aangepaste teugel
Lussenteugel met vaste lussen
Afbeelding van aangepaste teugel
Lussenteugel met vaste afstand
Afbeelding van aangepaste teugel
Aangepaste teugel met losse lussen
Afbeelding van aangepaste teugel
Aangepaste teugel met lus en magnetische beugels van Ophena
Afbeelding van aangepaste teugel
Handvaten met verschillende punten
Afbeelding van aangepaste teugel
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in:

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vraag een resetlink aan via beheer@znvr.nl.