znvr-logo-2021

Vertekend lichaamsbeeld bij ruiters

Zoals alle ruiters weten, wordt niet alleen je paard, maar ook jij als ruiter beoordeeld tijdens het (wedstrijd-)rijden. In veel sporten waar esthetiek (uiterlijk) belangrijk is treden psychologische problemen op vanwege de hoge druk. Het voorkomen van psycologische problemen zoals eetstoornissen en het zelfbeeld van ruiters is nog niet eerder onderzocht.

Vrouwen zijn over het algemeen meer zelfbewust dan mannen. Het is onduidelijk of atleten en niet-sporters verschillen in de mening over hun uiterlijk. In de literatuur is een verband te vinden tussen taken (zoals fysiek uiterlijk of de aard van lichamelijke activiteit) en contextuele druk (coaches, pesten, jury bij wedstrijden) om te voldoen aan de verwachtingen van de persoon in kwestie met betrekking tot hun fysieke uiterlijk.

Volgens eerder onderzoek is er een verband tussen esthetische prestatiesporten (sporten waarbij uiterlijk belangrijk is) en psychologische problemen zoals eetstoornissen. Het deelnemen aan sporten met een hoge druk uit de omgeving kan veel druk geven op vrouwelijke ruiters. De kans dat ruiters problemen ontwikkelen omtrent hun zelfbeeld en de kans op het ontwikkelen van eetstoornissen is net zo groot als bij andere sporten gericht op uiterlijk en esthetiek.

In het artikel dat gerevierd is door Science&Equine komt naar voren dat er wordt aangeraden dat ruiters gescreend zouden moeten worden op het risico voor het ontwikkelen van eetstoornissen en problemen rondom het zelfbeeld. Ook werd aangegeven dat educatieprogramma’s gericht op gewicht, lichaamsbeeld en eetstoornissen van nut zouden kunnen zijn.

Heb je ooit aan jezelf of je uiterlijk getwijfeld? En hoe ging/ ga je ermee om?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vraag een resetlink aan via beheer@znvr.nl.