znvr-logo-2021

Tijd om opnieuw naar blessures te kijken?

Paardrijden is een groeiende sport met veel verschillende disciplines, zowel professioneel als amateur. In de afgelopen 20 jaar zijn verschillende interventies ontwikkeld om blessures te voorkomen. Gebruik van bescherming wordt steeds gebruikelijker. Dit is ook belangrijk omdat de blessures die voorkomen vaak ernstig zijn. 

Het aantal paardengerelateerde blessures is de afgelopen jaren toegenomen. Verwondingen aan de rug en de romp zijn nog steeds het meest voorkomend. De meeste verwondingen worden veroorzaakt door vallen.

Het is niet altijd duidelijk hoe deze blessures tot stand komen. Dit kan gedeeltelijk worden verklaard door het feit dat ziekenhuizen niet altijd een goed overzicht houden van de aard van letsels bij paardenactiviteiten.

De oorzaak en aard van blessures zijn weinig veranderd ten opzichte van het verleden. Maar het is moeilijk om te bepalen hoe de letsels worden veroorzaakt, omdat ziekenhuizen dit niet uitgebreid genoeg beschrijven.
Sinds de verplichting van de cap zijn er gelukkig wel minder ernsstige hoofdletsels geregistreerd. Blessures aan de romp blijven ernstig.

En hoewel er goede valpreventieprogramma’s zijn, wordt hier weinig aandacht aan besteed. Dit verdient aandacht.

Heb jij wel eens een blessure gehad na het paardrijden? En hoe ben je hiermee om gegaan?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vraag een resetlink aan via beheer@znvr.nl.