znvr-logo-2021

Terug in de tijd. Hoeveel effect heeft een cap?

Sinds 2013 is door de Fédération Equestre Internationale (FEI; overkoepelende organisatie binnen de ruitersport) het gebruik van een cap verplicht gesteld voor bijna alle takken van de paardensport. Zodra een wedstrijd onder de regels van deze organisatie valt is het dragen van een cap verplicht. Het gebruik van caps is toegenomen de laatste jaren, maar binnen een aantal onderdelen van de ruitersport komen er nog steeds veel (hoofd-)blessures voor.

Het niet dragen van een cap vergroot het risico op hoofdletsels, met erstige gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan amnesie (vergeetachtigheid) of neurologische problemen. Daarentegen verkleint het dragen van een cap de kans op (blijvende) schade. 

Uit onderzoek blijkt dat wanneer er geen hoofdbescherming werd gedragen dat blessures wisselen van mild tot zeer ernstig (of zelfs dodelijk). Er is onderzoek gedaan naar de onderdelen van de ruitersport waarin een cap niet verplicht is. Denk hierbij aan rodeo (met name in de Verenigde Staten), de wedstrijden daar vallen namelijk niet altijd onder de regels van de FEI. Het dragen van een cap is hier dan ook niet verplicht. Hieruit blijkt dat het dragen van een cap (zoals ook wel te verwachten was) enorm helpt in het terugdringen van ernstige blessures aan het hoofd.

Er worden diverse redenen aangegeven waarom rodeo-ruiters geen bescherming dragen; dit varieert van ‘geen weet hebben van de consequenties’ tot aan ‘visuele restricties’. Als mogelijk vervolg uit het onderzoek wat hiernaar gedaan is werd aangedragen om een eduactieprogramma op te stellen voor zogenaamde ‘risicogroepen’ zoals bijvoorbeeld bij de rodeo.

Gelukkig is in Nederland het niet dragen van een cap vaak eerder een uitzondering dan iets wat we vaak zien!

Rijdt jij wel eens zonder cap?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vraag een resetlink aan via beheer@znvr.nl.