znvr-logo-2021

Effecten van paardrijden op posttraumatische stresstoornis

Posttraumatische stressstoornis (PTSS) komt veel voor bij militaire veteranen als gevolg van de traumatische gebeurtenissen die ze tijdens hun dienst meemaken. Sociale cognitieve therapie wordt gebruikt als een therapie voor de behandeling van PTSS. Onderzoek naar nieuwe interventies om PTSS te behandelen is schaars.

Een groep van 57 veteranen uit de VS is bereid gevonden om vrijwillig aan een gerandomiseerde studie mee te doen. De demografische informatie en medische voorgeschiedenis in combinatie met een enkele uitkomstmaten werden in dit onderzoek gebruikt. De uitkomstmaten waren voornamelijk gericht op het verzamelen van informatie over de zelfredzaamheid, emotieregulatie en een vragenlijst over schaal van sociale en emotionele eenzaamheid. Ook werd er een PTSS-vragenlijst afgenomen.

Na de 6 weken durende interventie van therapeutisch paardrijden hadden de veteranen een significante afname van PTSS-symptomen. De studie vermeld wel dat alleen het therapeutisch paardrijden onvoldoende is om PTSS te behandelen, maar het zou een mooie aanvulling kunnen zijn op de conventionele gedragstherapien die nu gegeven worden aan PTSS-slachtoffers.

Wat vind jij ervan om paarden in te zetten bij mensen met een post traumatische stressstoornis?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vraag een resetlink aan via beheer@znvr.nl.