znvr-logo-2021

Stappenplan om mensen kennis te laten maken met het ZNVR

Het kan fijn zijn om een goed contact te hebben met de mensen die ruiters naar jou zouden kunnen verwijzen. Netwerken helpt om samen te werken en om laagdrempelig met elkaar in contact te zijn. Vaak zie je dat je pas na het opbouwen van een goed contact er verwijzingen op gang komen.

Introduceer jezelf

Het is natuurlijk een enorme opgave om alle huisartsen, sportartsen, collega’s, hoefsmeden, veeartsen, paardenmasseurs, instructeurs en andere (ruitersport-)professionals in de regio te leren kennen en bij hun op de koffie te gaan. Toch is het voor je netwerk wel van belang als je een paar van deze mensen persoonlijk kent. Maar hoe zet je dit dan in gang?

De eerste stap is het maken van contact. We willen je met hulp van dit stappenplan tips en adviezen meegeven om onderling contact met (toekomstige) samenwerkingspartners op te bouwen en te verbeteren. Het kost mogelijk wel wat tijd, maar het is wel écht de moeite waard!

Het bestuur van Stichting ZorgNetwerk Voor Ruiters wil helpen en ondersteunen in het krijgen van een beter contact met samenwerkingspartners en verwijzers, maar de actie zal wel vanuit jezelf moeten komen. Dit hoef je natuurlijk niet alleen te doen, maar met andere deelnemers uit je regio! Met alleen een vermelding op de zorgzoeker ga je maar weinig verwijzingen krijgen en wordt de samenwerking niet meteen beter. 

Het is van belang om proactief jezelf te laten zien. Soms kun je dat beter alleen doen, maar in veel gevallen helpt het om collega’s uit de regio ook te vragen om te helpen. Een keer een netwerkborrel organiseren waar niet alleen jij als (zorg-)professional welkom bent, maar ook instructeurs doet wonderen voor je netwerk! Gebruik in je communicatie gerust de logo’s en teksten van onze website.

Weet wie voor jou en jouw werk van belang is

Ga voor jezelf na met wie het van belang is om in goed contact te zijn. Het kan best zijn dat een ruitervitaal coach andere contacten nodig heeft dan bijvoorbeeld een ruiterfysiotherapeut of een hippisch oefentherapeut.

Collega’s uit het netwerk

De allermakkelijkste stap om samen te werken is om een keer een netwerkbijeenkomst te plannen waar je ook mensen van het ZNVR voor uitnodigt. Hoe makkelijk is het om dit te doen door een berichtje in de groepswhatsapp te sturen! Ben je een fysio- of oefentherapeut, dan kan een ruitervitaal coach een handig contact zijn om mensen die regelmatig klachten hebben naar door te sturen. Een ruitervitaal coach kan mensen helpen om sterker, stabieler en leniger te worden. Zo help je ook bij blessurepreventie. Andersom is het voor een ruitervitaal coach goed om iemand in de regio te hebben waar je mensen heen kunt sturen voor tips en adviezen. Zeker bij klachten! Ben jij al op de koffie geweest bij alle relevante contacten uit de regio?

Soorten contacten

Stallen uit de omgeving

De contacten in je directe omgeving zijn de mensen die het makkelijkste zijn om te benaderen. Weet jij al waar alle stallen in een omtrek van een 15-20 kilometer zijn? Door even te neuzen op google maps, googlen op ‘[naam plaats] + paardrijden’, door te kijken op de website van de FNRS of door gewoon eens rond te rijden in de regio vind je vaak al een hoop stallen. 

Dierenfysiotherapeuten

Wannneer je werkt met ruiters, dan is een dierenfysiotherapeut écht een topcontact om te hebben. Het kan zinvol zijn om eens in contact te komen met de dierfysiotherapeuten bij jou uit de regio, omdat zij (zeker bij terugkerende klachten) soms heel blij zijn met een professional die zich wat meer op de ruiter richt. Net zozeer als dat jij uniek bent en goed past bij een bepaalde client/patient, is dit ook zo voor dierfysio’s. De ene dierfysio is super met sportpaarden en de ander ziet alleen maar koudbloeden. Het is goed om te weten wie waar goed in is, zodat je jouw ruiters goed kunt doorverwijzen. Een dierenfysiotherapeut vind je het makkelijkste via de recent vernieuwde website van de NVFD.

Instructeurs

Het is echt ontzettend handig om een overzicht te hebben van welke instructeurs waar in jouw regio zitten, of ze op locatie komen en wat hun expertise-gebied is. Ben je zelf meer geinteresseerd in de (top-)sporters, dan is het zinvol om te kijken naar wie bij jou in de regio daarin les geeft. Veel instructeurs zijn nog niet bekend met het ZNVR, maar als jij kan uitleggen wat je doet en hoe je een toegevoegde waarde kan zijn op het rijden dan gaat de samenwerking vaak heel snel. Instructeurs kun je vinden door rond te vragen in je regio, op bezoek te gaan bij stallen of door te kijken op de website van Paard en Instructie.

Fysio- en oefentherapeuten die geen ruiters zien

Wist je dat op de opleiding tot fysio- of oefentherapeut vaak helemaal niets wordt besproken over paardrijden? De meeste paramedici weten helemaal niet wat paardrijden inhoudt, laat staan wat jij kan betekenen als ruitersportprofessional. Vanuit de deelnemers in ons netwerk horen we steeds vaker dat (in ieder geval bij fysiopraktijken) behandelaars heel blij zijn met een contact vanuit het ZNVR. Als je niet goed weet wat een sport inhoudt, dan wordt behandelen erg snel lastig! Fysiotherapeuten kun je vinden via de website van DigIH en oefentherapeuten kun je vinden via hun beroepsvereniging

Huisartsen

Elke regio is natuurlijk anders, maar de meeste huisartsen hebben vaak een vast gebied. Je kunt de praktijkondersteuner of huisarts van waar jij zit benaderen. Je kunt een huisarts wijzen op het bestaan van het ZNVR, of vragen of je er flyers mag meenemen. De meeste huisartsen vinden het fijn om wat keuze te hebben uit verschillende zorgverleners. Het helpt ook altijd om onder in je handtekening van een rapportage te zetten ‘aangesloten bij het ZorgNetwerk Voor Ruiters’. Let er wel op dat je geen 10 specialisaties in je handtekening hebt gezet. Dat staat een beetje raar, maar helaas zien we het bij sommige fysiotherapeuten wel nog steeds.

Zodra je weet welke huisartsen er bij jou in de regio zitten is het zinvol om uit te zoeken of er misschien al een huisarts affiniteit heeft met de paardensport. Misschien weten ze helemaal niet dat er zoiets bestaat als een (zorg-)professional van de paardensport! We merken uit ervaring dat huisartsen het vaak druk hebben, soms kan het helpen om de POH eerst te benaderen. Het makkelijkste is om dit te doen als je al iemand onder behandeling hebt, maar je kunt natuurlijk ook een brief sturen met wie je bent, wat je doet en hoe je de huisarts zou kunnen helpen! Huisartsen zijn meestal regionaal verenigd in ‘huisartsenzorggroepen’. Binnen deze groepen maken ze zorgafspraken en hebben ze vaak een sociale kaart waarop de mensen in hun regio waar ze naar verwijzen op te vinden zijn. 

Personal trainers die geen ruiters zien

Ben je een beetje bekend bij jou in de buurt? Soms zijn er wel al personal trainers bij jou in de buurt en nog geen ruitervitaal coach. Wijs ze op het ZNVR, zeker als je mogelijk samen wilt gaan werken om ruiters nog beter te begeleiden. We bieden met regelmaat gratis webinars aan, die in sommige beroepsverenigingen ook mogen worden meegenomen als opbouw van vakkennis. 

Veeartsen

Heb je een veearts bij jou in de buurt die vooral paarden ziet? In de diergeneeskunde wordt steeds vaker informatie uitgewisseld met dierfysiotherapeuten, maar nog niet genoeg met de mensen die de ruiter begeleiden. Zeker bij terugkerende klachten van het paard of overbelastingsklachten is het zinvol om in contact te komen.

Zoek collega’s in de regio op

Ben je nieuw in een regio als ZNVR’er en wil je meer gaan samenwerken? Supergoed! Voor je iedereen gaat benaderen is het misschien een idee om eens de collega’s in de regio te vragen hoe zij het hebben aangepakt. Het kan helpen om de volgende vragen te stellen aan (nieuwe) collega’s binnen het netwerk.

  • Met welke verwijzers is al contact?
  • Hoe vertel je wie je bent en wat je doet? Wat maakt jou uniek?
  • Is er een manier om de contacten warm te houden?
  • Zijn er bij alle stallen, ruitersportzaken, dierfysio’s en huisartsen al flyers neergelegd? 
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in:

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vraag een resetlink aan via beheer@znvr.nl.