Paardrijden na een Keizersnede: Hoe een Bekkenfysiotherapeut kan Helpen bij het Herstel

Na een keizersnede heb je vaak een langere hersteltijd dan na een natuurlijke (vaginale) bevalling. Dit kan uitdagend zijn voor vrouwen die snel weer actief willen zijn, zoals ruiters die graag hun paard weer willen trainen. Het is niet zo vanzelfsprekend dat je er zomaar weer zonder klachten op kunt klimmen. Paardrijden vraagt namelijk veel van het lichaam, vooral van de diepe buikspieren, de buikwand en de bekkenbodem. In deze blog wordt ingegaan over hoe je veilig terug kunt keren naar paardrijden na een keizersnede, en hoe een (bekken-)fysiotherapeut je daarbij kan ondersteunen.

Het Herstel na een Keizersnede

Een keizersnede is een grote buikoperatie waarbij verschillende lagen weefsel, zoals huid, diverse spierlagen en de baarmoeder worden doorgesneden. Hoewel het litteken aan de buitenkant na enkele weken al genezen lijkt te zijn, duurt het vaak langer voordat de dieper gelegen weefsels volledig hersteld zijn. Het volledige herstelproces kan drie tot zes maanden duren, of soms langer.

Tijdens deze periode zijn de buikspieren en de bekkenbodem verzwakt en heb je mogelijk last van pijn, vermoeidheid en beperkte mobiliteit. Dit alles kan invloed hebben op je houding, balans en stabiliteit, wat essentieel is bij paardrijden.

Paardrijden na een keizersnede kan een flinke uitdaging zijn

Paardrijden is een activiteit die veel vraagt van je lichaam, vooral van je diepe buik- en bekkenbodemspieren. Deze spieren zijn essentieel voor een stabiele houding, balans en controle over je bewegingen te paard. Na een keizersnede kunnen de spieren rondom het bekken en de buik nog niet volledig hersteld zijn, wat het risico op blessures of overbelasting vergroot.

Daarnaast kunnen littekenweefsel en verklevingen rondom het bekken of de buik spanning en pijn veroorzaken, vooral bij de bewegingen die tijdens het rijden nodig zijn. Een verstoorde bekkenbodemfunctie kan ook leiden tot problemen zoals incontinentie, lage rugpijn of bekkenpijn, wat het paardrijden nog uitdagender maakt.

Wat kan de ruiter(bekken-)fysiotherapeut of een hippisch oefentherapeut doen na een keizersnede?

Een bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van klachten in het bekkengebied en kan een belangrijke rol spelen bij het herstel na een keizersnede, vooral als je actief wilt blijven in de paardensport.

1. Herstel van de Bekkenbodem en Kernspieren:

Bekkenfysiotherapeuten helpen je met gerichte oefeningen om de bekkenbodem en kernspieren weer op te bouwen. Ze kunnen je begeleiden bij het trainen van stabiliteit en controle, wat essentieel is voor een goede houding en balans tijdens het rijden. Door je kernspieren op een verantwoorde manier te versterken, verminder je de kans op blessures. Dit dient te worden gedaan door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.

2. Littekenbehandeling:

Littekenweefsel kan voor ongemak en spanning zorgen, wat het rijden bemoeilijkt. Een bekkenfysiotherapeut kan helpen met speciale massagetechnieken om verklevingen en spanning rondom het litteken te verminderen. Dit bevordert de mobiliteit van het weefsel, waardoor je soepeler kunt bewegen. Dit kan het beste gedaan worden door of in overleg met een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. In sommige gevallen kun je hiervoor ook bij een huidtherapeut of algemeen fysio- of oefentherapeut terecht, mits ze hier kennis van hebben,

3. Houding en Bewegingspatronen:

Paardrijden vereist een symmetrische houding en goede controle over je bewegingen. Na een keizersnede kunnen compensatiepatronen ontstaan omdat bepaalde spieren nog niet volledig hersteld zijn. Een bekkenfysiotherapeut kan je helpen om deze patronen te corrigeren en weer een evenwichtige houding aan te nemen, zodat je veilig en comfortabel in het zadel zit. Je kunt hiervoor bij al onze (zorg-)professionals terecht. Neem anders eens een kijkje op de zorgzoeker naar wie er bij jou in de buurt te vinden is!

4. Incontinentie en Bekkenklachten:

Bij veel vrouwen kunnen bekkenproblemen zoals incontinentie of bekkeninstabiliteit voorkomen na een keizersnede. Dit kan een grote belemmering zijn tijdens het rijden. Een bekkenfysiotherapeut biedt gerichte therapie om deze klachten te verhelpen, zodat je weer met vertrouwen op je paard kunt zitten. Deze behandelingen dienen te worden gedaan door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.

Veilig Terugkeren naar Paardrijden:

Tips: Als je na een keizersnede weer wilt beginnen met paardrijden, zijn er enkele belangrijke stappen om veilig terug te keren in het zadel:

1. Neem de Tijd: Forceer niets en geef je lichaam de kans om te herstellen. Overleg met je verloskundige of arts wanneer je kunt starten met lichte activiteiten en luister naar je lichaam.

2. Werk met een Bekkenfysiotherapeut: Schakel een bekkenfysiotherapeut in om je herstel te begeleiden en je bekkenbodem en kernspieren weer op te bouwen.

3. Begin met Lichte Activiteiten: Begin eerst met rustige wandelingen en oefen je houding en ademhaling om je kernspieren te versterken. Bouw langzaam op naar activiteiten waarbij je je bekkenbodem en buikspieren actiever gebruikt, voordat je weer intensief gaat rijden.

4. Luister naar je Lichaam: Let op signalen van vermoeidheid, pijn of ongemak en geef je lichaam de tijd om te herstellen. Overbelast jezelf niet, vooral in de eerste maanden na de bevalling.

Wie kan ik benaderen om me te helpen weer te kunnen paardrijden na een keizersnede?

Paardrijden na een keizersnede vraagt om geduld en een weloverwogen aanpak. Een gespecialiseerd (zorg-)professional kan je helpen om op een veilige manier je kracht en mobiliteit terug te winnen, je houding te verbeteren en eventuele klachten aan te pakken. Door goed te herstellen, kun je niet alleen weer genieten van het rijden, maar bouw je ook een sterke basis op voor je toekomstige gezondheid en welzijn.


Ruiter Sophie Delemarre op Manege de Stap met 39 weken zwangerschap
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in:

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vraag een resetlink aan via beheer@znvr.nl.