Bodyprotectors tijdens het paardrijden

Veiligheid is een belangrijk thema in de paardensport, en een bodyprotector kan hierbij een rol spelen. Onze deelnemers op de zorgzoeker krijgen regelmatig vragen van ruiters hierover. “Helpt het dragen van een bodyprotector bij het voorkomen van blessures?” is een vraag di regelmatig gesteld wordt. Ruiters vragen zich regelmatig af of het dragen van een bodyprotector daadwerkelijk helpt bij het verminderen van blessures of dat het juist de bewegingsvrijheid beperkt.

In deze blog bespreken we de voor- en nadelen van bodyprotectors tijdens het paardrijden, maar ook de invloed op mobiliteit, verschillende types die in de winkel te vinden zijn en de overwegingen voor het gebruik ervan.

Voor- en nadelen van bodyprotectors tijdens het paardrijden

Voordelen bodyprotector

  • Beschermt de romp bij een val of trap van een paard
  • Kan letsel aan ribben, wervelkolom en organen verminderen
  • Geeft (bij sommige) ruiters een veiliger gevoel, wat hun ontspanning geeft en daarmee de onafhankelijke zit verbetert

Nadelen bodyprotector

  • Kan de bewegingsvrijheid beperken, vooral bij stugge modellen
  • Niet altijd comfortabel, vooral bij warm weer
  • Afhankelijk van type en merk kan een bodyprotector erg prijzig zijn

De invloed op mobiliteit

De mate waarin een bodyprotector je beweging beperkt, hangt af van het type. Er zijn stijvere bodyprotectors die meer bescherming bieden, maar de mobiliteit beperken. Zachtere, flexibele modellen laten meer beweging toe, maar kunnen soms minder impact opvangen bij een val. Het dragen van een bodyprotector kan invloed hebben op je lichaamszwaartepunt (en daarmee je balans), de manier waarop je beweegt en de manier waarop je hulpen geeft.

Voor ruiters die vooral dressuurmatig trainen is een soepelere protector vaak fijner. Springruiters en eventingruits hebben vaak behoefte aan een steviger model. Hoe groter de kans op vallen, hoe stevigere bodyprotector er vaak gebruikt wordt.

Soorten paardrij-bodyprotectors

De Bodyprotector is grofweg in 3 verschillende types onder te verdelen:

  1. Traditionele bodyprotectors: Gemaakt van schuimmateriaal, bieden constante bescherming maar kunnen beperkend aanvoelen
  2. Airbag-bodyprotectors: Worden opgeblazen bij een val en bieden extra bescherming zonder een voortdurende bewegingsbeperking. Ze zijn vaak duurder en werken met bijvoorbeeld een trekkoord dat aan het zadel vastzit
  3. Hybride bodyprotectors: Combineren schuim met een airbag-systeem voor maximale bescherming en enige flexibiliteit

Wanneer is het slim om een bodyprotectors tijdens het paardrijden te dragen?

Ruiter springt over een hindernis met een bodyprotector aan

Naast dat het in sommige gevallen verplicht is, kan een bodyprotector nuttig zijn, bijvoorbeeld:

Als je jezelf onzeker voelt: Extra bescherming kan je mentale rust geven.

Bij het rijden van jonge of nieuwe paarden: Onvoorspelbare reacties kunnen een grotere valkans geven.

Bij het springen of crossen: Hogere snelheid en obstakels vergroten het risico op een val en daarmee op letsel

Prijsverschillen en regelgeving

De prijs van een bodyprotector kan flink variëren. Basismodellen beginnen rond de € 70,-, terwijl geavanceerde airbag-systemen richting de € 800,- of zelfs meer kunnen kosten. Dit maakt het een flinke investering, vooral als je nog niet zeker weet of je hem vaak gaat dragen.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de regels op jouw rijlocatie. In sommige landen of op bepaalde terreinen is een bodyprotector verplicht, vooral bij cross-country of jonge ruiters. Ook op (spring-)wedstrijden kan het verplicht zijn. In de dressuur mag je volgens de kledingvoorschriften tegenwoordig ook een bodyprotector dragen.

Wat zegt de wetenschap over bodyprotecors tijdens het paardrijden?

Opvallend genoeg is er weinig wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van bodyprotectors. De studies die er zijn, hebben tot nu toe geen duidelijke resultaten laten zien. Dit betekend niet per se dat ze niet werken, maar eerder dat er nog te weinig data is om harde conclusies te trekken. Over de Cap hoeven we weinig te zeggen, die zijn uitgebreid wetenschappelijk bewezen!

Zijn bodyprotectors tijdens het paardrijden een nuttige bescherming of geven ze vooral een bewegingsbeperking?

Het gebruik van een bodyprotector is een persoonlijke keuze, tenzij de regels anders voorschrijven. Het biedt bescherming, maar kan ook invloed hebben op je mobiliteit en je rijgevoel. De keuze van het model hangt af van je discipline, rijstijl en persoonlijke voorkeur. Hoewel wetenschappelijk bewijs beperkt is, kan het dragen van een bodyprotector bijdragen aan je veiligheid en gemoedsrust in het zadel.

Draag jij een bodyprotector tijdens het rijden? Of heb je ervaringen met verschillende modellen?

Ruiter springt over een hindernis met een bodyprotector aan
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in:

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vraag een resetlink aan via beheer@znvr.nl.